nouveau E[ PBUS][0000:01:00.0] MMIO read of 0x00000000 FAULT at 0x002140 [ !ENGINE ]

Bug #1511473 reported by Cristian Aravena Romero on 2015-10-29
22
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Nouveau Xorg driver
Confirmed
Medium
xorg (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

dmesg:
[ 163.227218] nouveau E[ PBUS][0000:01:00.0] MMIO read of 0x00000000 FAULT at 0x002140 [ !ENGINE ]

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.04
Package: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.11-1ubuntu2build1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-15.15-generic 3.19.3
Uname: Linux 3.19.0-15-generic x86_64
ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1
Architecture: amd64
CasperVersion: 1.360
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
Date: Thu Oct 29 02:22:19 2015
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: vivid
DistroVariant: ubuntu
GraphicsCard:
 Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Samsung Electronics Co Ltd Device [144d:c650]
 NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 630M] [10de:0de9] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Samsung Electronics Co Ltd Device [144d:c650]
LiveMediaBuild: Ubuntu-GNOME 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
MachineType: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. Q470C/500P4C
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/casper/vmlinuz.efi file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper quiet splash ---
SourcePackage: xserver-xorg-video-nouveau
UdevLog: Error: [Errno 2] No such file or directory: '/var/log/udev'
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 08/29/2012
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies Ltd.
dmi.bios.version: P02RAB
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: NP500P4C-S02CL
dmi.board.vendor: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
dmi.board.version: FAB1
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 9
dmi.chassis.vendor: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
dmi.chassis.version: 0.1
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLtd.:bvrP02RAB:bd08/29/2012:svnSAMSUNGELECTRONICSCO.,LTD.:pnQ470C/500P4C:pvr0.1:rvnSAMSUNGELECTRONICSCO.,LTD.:rnNP500P4C-S02CL:rvrFAB1:cvnSAMSUNGELECTRONICSCO.,LTD.:ct9:cvr0.1:
dmi.product.name: Q470C/500P4C
dmi.product.version: 0.1
dmi.sys.vendor: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
version.compiz: compiz N/A
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.60-2
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 10.5.2-0ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 10.5.2-0ubuntu1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.17.1-0ubuntu3
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.9.0-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.5.0-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917-1~exp1ubuntu2build1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.11-1ubuntu2build1
xserver.bootTime: Thu Oct 29 02:14:13 2015
xserver.configfile: default
xserver.errors:
 Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
 Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
 NOUVEAU(G0): [XvMC] Failed to initialize extension.
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:
 product id 13897
 vendor SEC
xserver.version: 2:1.17.1-0ubuntu3

Open bug in launchpad.net
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-nouveau/+bug/1511473

dmesg:
[ 163.227218] nouveau E[ PBUS][0000:01:00.0] MMIO read of 0x00000000 FAULT at 0x002140 [ !ENGINE ]

... gpu comes ok ...

[ 133.975729] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20141107/nsarguments-95)
[ 133.975805] ACPI: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP: failed to evaluate _DSM
[ 133.975809] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20141107/nsarguments-95)
[ 149.703743] r8169 0000:03:00.0 eth0: link down
[ 163.217080] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20141107/nsarguments-95)
[ 163.217166] ACPI: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP: failed to evaluate _DSM
[ 163.217170] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20141107/nsarguments-95)
[ 163.227218] nouveau E[ PBUS][0000:01:00.0] MMIO read of 0x00000000 FAULT at 0x002140 [ !ENGINE ]

Weird, I guess it doesn't come out of runpm sometimes? You can workaround this by booting with nouveau.runpm=0 but it will leave the nvidia gpu on the whole time.

Changed in nouveau:
importance: Unknown → Medium
status: Unknown → Confirmed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in xserver-xorg-video-nouveau-lts-wily (Ubuntu):
status: New → Confirmed

Cristian Aravena Romero, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. Vivid reached EOL on February 4, 2016.
See this document for currently supported Ubuntu releases: https://wiki.ubuntu.com/Releases

Hence, to see if this is already resolved, could you please advise if this is reproducible via http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ ?

If not, could you please state what functionality issue you actually have?

no longer affects: xserver-xorg-video-nouveau-lts-wily (Ubuntu)
affects: xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu) → xorg (Ubuntu)
Changed in xorg (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
status: Confirmed → Incomplete
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.