Ubuntu

acpid client disconnected restarts gnome session

Reported by CoolDreamZ on 2011-01-29
32
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xorg-server (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

When running mythbuntu 10-10 (maverick) the gnome session restarts unexpectedly returning to the login screen. Examination of syslog shows this happens immediately after the message "acpid: client XXXX has disconnected".

This occurs most frequently whilst using firefox (it happened twice during my attempts to report this bug) and also approximately every 2 hours. I tried to debug the issue (I initially thought it was nm-applet). I am reporting it as a regression as following an install of mythbuntu 10.04 (lucid) the problem has not re-occurred. I have both 10.04 and 10.10 installed on the same system and can switch between them.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: linux-image-2.6.35-24-generic-pae 2.6.35-24.42
Regression: Yes
Reproducible: No
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-24.42-generic-pae 2.6.35.8
Uname: Linux 2.6.35-24-generic-pae i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: i386
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/by-path', '/dev/snd/controlC0', '/dev/snd/hwC0D2', '/dev/snd/hwC0D3', '/dev/snd/pcmC0D0c', '/dev/snd/pcmC0D0p', '/dev/snd/pcmC0D1c', '/dev/snd/pcmC0D1p', '/dev/snd/pcmC0D2c', '/dev/snd/pcmC0D3p', '/dev/snd/pcmC0D7p', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer'] failed with exit code 1:
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfbff8000 irq 44'
   Mixer name : 'Intel IbexPeak HDMI'
   Components : 'HDA:10ec0889,1458a022,00100004 HDA:80862804,80860101,00100000'
   Controls : 49
   Simple ctrls : 25
Date: Sat Jan 29 07:30:03 2011
Frequency: Once a day.
HibernationDevice: RESUME=UUID=a632f633-c85f-40aa-bfbe-641df082cf71
InstallationMedia: Mythbuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release i386 (20101007)
IwConfig:
 lo no wireless extensions.

 eth0 no wireless extensions.
MachineType: Gigabyte Technology Co., Ltd. H55M-UD2H
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-24-generic-pae root=UUID=f3318b98-767c-42b0-9b0c-3562b8092c89 ro quiet splash
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_GB.UTF-8
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.38
RfKill:

SourcePackage: linux
StagingDrivers: lirc_imon
Title: [STAGING]
dmi.bios.date: 08/20/2010
dmi.bios.vendor: Award Software International, Inc.
dmi.bios.version: F11
dmi.board.name: H55M-UD2H
dmi.board.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.board.version: x.x
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.modalias: dmi:bvnAwardSoftwareInternational,Inc.:bvrF11:bd08/20/2010:svnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:pnH55M-UD2H:pvr:rvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:rnH55M-UD2H:rvrx.x:cvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:ct3:cvr:
dmi.product.name: H55M-UD2H
dmi.sys.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.

Adding recent syslog

Previous syslog

This appears to be a serious regression and will prevent me (and possibly others) from upgrading. Has this report been triaged?

alfonso (alfonso-fiore) wrote :
Download full text (5.8 KiB)

Hi,

I have the same problem with ubuntu 10.10

These are the first lines of syslog after the crash:

Mar 13 21:54:44 NAS NetworkManager[906]: <error> [1300049684.2488] [nm-manager.c:1317] user_proxy_init()
: could not init user settings proxy: (3) Could not get owner of name 'org.freedesktop.NetworkManagerUse
rSettings': no such name
Mar 13 21:54:44 NAS gdm-simple-slave[2426]: WARNING: Unable to load file '/etc/gdm/custom.conf': No such
 file or directory
Mar 13 21:54:44 NAS acpid: client 1968[0:0] has disconnected
Mar 13 21:54:44 NAS acpid: client connected from 2430[0:0]
Mar 13 21:54:44 NAS acpid: 1 client rule loaded
Mar 13 21:54:44 NAS kernel: [ 1057.400143] HDMI hot plug event: Pin=5 Presence_Detect=0 ELD_Valid=1
Mar 13 21:54:45 NAS NetworkManager[906]: <error> [1300049685.217361] [nm-manager.c:1317] user_proxy_init
(): could not init user settings proxy: (3) Could not get owner of name 'org.freedesktop.NetworkManagerU
serSettings': no such name
Mar 13 21:54:47 NAS gdm-session-worker[2474]: WARNING: Unable to load file '/etc/gdm/custom.conf': No su
ch file or directory
Mar 13 21:54:47 NAS rtkit-daemon[1432]: Successfully made thread 2479 of process 2479 (n/a) owned by '11
3' high priority at nice level -11.
Mar 13 21:54:47 NAS rtkit-daemon[1432]: Supervising 1 threads of 1 processes of 1 users.
Mar 13 21:54:47 NAS gdm-simple-greeter[2471]: Gtk-WARNING: /build/buildd/gtk+2.0-2.22.0/gtk/gtkwidget.c:
5684: widget not within a GtkWindow
Mar 13 21:54:48 NAS rtkit-daemon[1432]: Successfully made thread 2489 of process 2479 (n/a) owned by '11
3' RT at priority 5.
Mar 13 21:54:48 NAS rtkit-daemon[1432]: Supervising 2 threads of 1 processes of 1 users.
Mar 13 21:54:48 NAS rtkit-daemon[1432]: Successfully made thread 2490 of process 2479 (n/a) owned by '11
3' RT at priority 5.
Mar 13 21:54:48 NAS rtkit-daemon[1432]: Supervising 3 threads of 1 processes of 1 users.
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: snd_pcm_avail_delay() returned strange values: delay
0 is less than avail 88.
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: Most likely this is a bug in the ALSA driver 'snd_hda_intel'. Please report this issue to the ALSA developers.
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: snd_pcm_dump():
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: Soft volume PCM
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: Control: PCM Playback Volume
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: min_dB: -51
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: max_dB: 0
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: resolution: 256
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: Its setup is:
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: stream : CAPTURE
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: access : MMAP_INTERLEAVED
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: format : S16_LE
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: subformat : STD
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: channels : 2
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: rate : 44100
Mar 13 21:54:50 NAS pulseaudio[2479]: alsa-util.c: exact rate : 44100 (44100/1)
Mar 13 21:...

Read more...

Brad Figg (brad-figg) on 2011-04-07
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Nemo_bis (nemobis) wrote :
Download full text (3.3 KiB)

Same problem here (as described on some forum messages): unexpectedly logged out after pressing some keys which are not a shortcut (e.g. Alt Gr + Ctrl + Enter, possibly). I'm using pae kernel 2.6.35.28.36 but it happened before in the same way, if I remember correctly. I'm on an Asrock E350M1 motherboard with 4GB ram.
This is the relevant passage of syslog:

Apr 28 10:42:32 federico-amd kernel: [246509.948381] mtrr: no MTRR for c0000000,1000000 found
Apr 28 10:42:35 federico-amd pulseaudio[17170]: pid.c: Stale PID file, overwriting.
Apr 28 10:42:35 federico-amd acpid: client 1029[0:0] has disconnected
Apr 28 10:42:35 federico-amd acpid: client connected from 17167[0:0]
Apr 28 10:42:35 federico-amd acpid: 1 client rule loaded
Apr 28 10:42:35 federico-amd pulseaudio[17170]: main.c: Unable to contact D-Bus: org.freedesktop.DBus.Error.NoServer: Failed to connect to socket /tmp/dbus-8QEsoW5zoA: Connessione rifiutata
Apr 28 10:42:36 federico-amd NetworkManager[907]: <error> [1303980156.856250] [nm-manager.c:1317] user_proxy_init(): could not init user settings proxy: (3) Could not get owner of name 'org.freedesktop.NetworkManagerUserSettings': no such name
Apr 28 10:42:39 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Successfully made thread 17219 of process 17219 (n/a) owned by '113' high priority at nice level -11.
Apr 28 10:42:39 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Supervising 1 threads of 1 processes of 2 users.
Apr 28 10:42:40 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Successfully made thread 17222 of process 17219 (n/a) owned by '113' RT at priority 5.
Apr 28 10:42:40 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Supervising 2 threads of 1 processes of 2 users.
Apr 28 10:42:41 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Successfully made thread 17224 of process 17219 (n/a) owned by '113' RT at priority 5.
Apr 28 10:42:41 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Supervising 3 threads of 1 processes of 2 users.
Apr 28 10:42:41 federico-amd gdm-simple-greeter[17212]: Gtk-WARNING: /build/buildd/gtk+2.0-2.22.0/gtk/gtkwidget.c:5684: widget not within a GtkWindow
Apr 28 10:42:41 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Successfully made thread 17225 of process 17219 (n/a) owned by '113' RT at priority 5.
Apr 28 10:42:41 federico-amd rtkit-daemon[1272]: Supervising 4 threads of 1 processes of 2 users.
Apr 28 10:42:43 federico-amd gdm-simple-greeter[17212]: WARNING: Unable to parse history: (null) 27#012
Apr 28 10:42:45 federico-amd acpid: exiting
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: tty4 main process (979) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: tty5 main process (987) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: tty2 main process (995) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: tty3 main process (996) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: tty6 main process (1001) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: irqbalance main process (1008) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd NetworkManager[907]: <info> caught signal 15, shutting down normally.
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: cron main process (1031) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federico-amd init: tty1 main process (1341) killed by TERM signal
Apr 28 10:42:46 federic...

Read more...

Nemo_bis (nemobis) wrote :

And this is the end of xsession-errors.old:

nautilus: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
gnome-panel: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
transmission-gtk: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
XIO: fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server ":0.0"

      after 343114 requests (343114 known processed) with 0 events remaining.

thunderbird-bin: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
firefox-bin: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
bluetooth-applet: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
XIO: fatal IO error 104 (Connessione interrotta dal corrispondente) on X server ":0.0"

      after 13542056 requests (13542014 known processed) with 0 events remaining.

gnome-screensaver: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
XIO: fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server ":0.0"

      after 3261780 requests (3261778 known processed) with 0 events remaining.

gnome-settings-daemon: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
gnome-session: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
gnome-power-manager: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
ICE default IO error handler doing an exit(), pid = 1930, errno = 11
polkit-gnome-authentication-agent-1: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
Avviso del window manager: Errore fatale di IO 104 (Connessione interrotta dal corrispondente) relativo al display «:0.0».
evolution-alarm-notify: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
gdu-notification-daemon: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
update-notifier: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
<unknown>: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.
nm-applet: Fatal IO error 11 (Risorsa temporaneamente non disponibile) on X server :0.0.

(gnome-panel:1437): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_run_dispose: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed

(gnome-panel:1437): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_run_dispose: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
xcb_connection_has_error() returned true

ganesh (deztructi0n-beta) wrote :

yup this also happens to me

when I checked file /var/log/syslog at the time I was logged out I have this

May 8 10:38:42 <username> acpid: client XXXX[0:0] has disconnected

and also it (I don't know if it's just a coincidence) happens just at the same time as I middle clicked on a link to open a new tab which points to this link: http://mediaplayer.yahoo.com/

Kind regards,

Ganesh

ganesh (deztructi0n-beta) wrote :

I am using 11.04 with gnome-classic by the way (I broke compiz settings in unity and haven't bothered to fix it yet)

CoolDreamZ, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please attach information following https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooting/Other#Problem_results_in_X_crash_or_exit ? As well, Can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect 709642

affects: linux (Ubuntu) → xorg (Ubuntu)
Changed in xorg (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Nemo_bis (nemobis) wrote :

I'm not the original reporter, but I've had the same issue for a while and it's true I don't have experienced it lately; I can't remember whether I changed some config or did something to fix it, though.

bugbot (bugbot) on 2012-04-05
affects: xorg (Ubuntu) → xorg-server (Ubuntu)
edvar (edvar-f) wrote :

Same here... I happens at least once or twice a week:

Jun 2 12:09:50 ed-linux acpid: client 1172[0:0] has disconnected
Jun 2 12:09:50 ed-linux acpid: client 1172[0:0] has disconnected
Jun 2 12:09:50 ed-linux acpid: client connected from 20696[0:0]
Jun 2 12:09:50 ed-linux acpid: 1 client rule loaded
Jun 2 12:09:51 ed-linux acpid: client connected from 20696[0:0]
Jun 2 12:09:51 ed-linux acpid: 1 client rule loaded

I'm running Ubuntu 12.04

$ dpkg -l | grep -i xorg
ii nvidia-current 295.53-0ubuntu1~precise~xup1 NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library
ii nvidia-current-updates 295.49-0ubuntu0.1 NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library
ii xorg 1:7.6+12ubuntu1 X.Org X Window System

$ uname -a
Linux ed-linux 3.2.0-25-generic-pae #40-Ubuntu SMP Wed May 23 22:11:24 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux

Nemo_bis / edvar, if you are having a problem please file a new report by executing the following via the Terminal, and feel free to subscribe me to it:
ubuntu-bug xorg

Thanks!

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xorg-server (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xorg-server (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers