1024x768 instead of monitor native resolution

Bug #659764 reported by David Balažic on 2010-10-13
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xorg-server (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xorg

I boot the live environment from an USB stick, using the ubuntu-10.10-desktop-i386.iso

The desktop comes up in 1024x768 instead of the monitor resolution of 1680x1050.

The Monitor Preferences offers only these 3 resolutions:
1024x768
800x600
640x480

Hopefully the attached logs&co tell all the needed information.

The HW is a Toshiba L500-13T laptop, having a ATI Mobility Radeon™ HD 4570

Maybe related to Bug #654831

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: xorg 1:7.5+6ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.33-generic 2.6.35.4
Uname: Linux 2.6.35-22-generic i686
Architecture: i386
DRM.card0.DisplayPort.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: On
 modes:
 edid-base64:
DRM.card0.HDMI_Type_A.1:
 status: connected
 enabled: enabled
 dpms: On
 modes: 1680x1050 1680x1050 1280x1024 1280x1024 1440x900 1280x960 1152x864 1024x768 1024x768 832x624 800x600 800x600 800x600 640x480 640x480 720x400
 edid-base64: AP///////wAebXhWXLEEAAITAQPqMSB46q7FoldKnCUSUFSna4CVAIGAgUBxTwEBAQEBAQEBfC6QoGAaHkAwIDYA2igRAAAaITmQMGIaJ0BosDYA2igRAAAcAAAA/QA4Sx5TDwAKICAgICAgAAAA/ABXMjI0MgogICAgICAgAFg=
DRM.card0.LVDS.1:
 status: connected
 enabled: enabled
 dpms: On
 modes: 1366x768 1280x720 1152x768 1024x768 800x600 848x480 720x480 640x480
 edid-base64: AP///////wAw5AHYAAAAAAASAQOAIhN4Ct4Fo1pRkiYaUFQAAAABAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBPhxWoFAAFjAwIDUAWMIQAAAZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA/gBMRyBEaXNwbGF5CiAgAAAA/gBMUDE1NldIMS1UTEMxAE8=
DRM.card0.VGA.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: On
 modes:
 edid-base64:
Date: Wed Oct 13 08:33:42 2010
GdmLog1: Error: command ['gksu', '-D', 'Apport', '--', 'cat', '/var/log/gdm/:0.log.1'] failed with exit code 1: cat: /var/log/gdm/:0.log.1: No such file or directory
GdmLog2: Error: command ['gksu', '-D', 'Apport', '--', 'cat', '/var/log/gdm/:0.log.2'] failed with exit code 1: cat: /var/log/gdm/:0.log.2: No such file or directory
LiveMediaBuild: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release i386 (20101007)
MachineType: TOSHIBA Satellite L500
ProcCmdLine: file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper iso-scan/filename=/hostname-10.10-desktop-i386.iso splash quiet --
ProcEnviron:
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
Symptom: display
dmi.bios.date: 05/06/2010
dmi.bios.vendor: TOSHIBA
dmi.bios.version: V2.10
dmi.board.name: KSWAA
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: 1.00
dmi.chassis.asset.tag: *
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnTOSHIBA:bvrV2.10:bd05/06/2010:svnTOSHIBA:pnSatelliteL500:pvrPSLJ3E-01801FY4:rvnTOSHIBA:rnKSWAA:rvr1.00:cvnTOSHIBA:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: Satellite L500
dmi.product.version: PSLJ3E-01801FY4
dmi.sys.vendor: TOSHIBA
glxinfo: Error: [Errno 2] No such file or directory
system:
 distro: Ubuntu
 codename: maverick
 architecture: i686
 kernel: 2.6.35-22-generic
---
Architecture: i386
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,decor,mousepoll,vpswitch,regex,animation,snap,expo,move,compiztoolbox,place,grid,imgpng,gnomecompat,wall,ezoom,workarounds,staticswitcher,resize,fade,unitymtgrabhandles,scale,session,unityshell]
CompositorRunning: compiz
DRM.card0.DP.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: On
 modes:
 edid-base64:
DRM.card0.HDMI.A.1:
 status: connected
 enabled: enabled
 dpms: On
 modes: 1920x1200 1600x1200 1680x1050 1280x1024 1280x1024 1024x768 1024x768 1024x768 800x600 800x600 800x600 720x576 640x480 640x480 640x480 720x400
 edid-base64: AP///////wAhNAN9Q0EyAR4RAQOANCB4Cu+Vo1RMmyYPUFStzwDRAKlAswCBgAEBAQEBAQEBKDyAoHCwI0AwIDYACEAhAAAaSD9AMGKwMkBAwBMACEAhAAAeAAAA/QA7TB5TEgAKICAgICAgAAAA/ABXMjQwRCBEVkkKICAgATMCAxxxSZAUExIFBAMCASMJBweDAQAAZQMMABAAjArQkCBAMSAMQFUAE44hAAAYAR2AGHEcFiBYLCUAxI4hAACeAR0AclHQHiBuKFUAxI4hAAAejArQiiDgLRAQPpYAxI4hAAAYjArQiiDgLRAQPpYAE44hAAAYAAAAAAAAAAAAxA==
DRM.card0.LVDS.1:
 status: connected
 enabled: enabled
 dpms: On
 modes: 1366x768 1280x720 1152x768 1024x768 800x600 848x480 720x480 640x480
 edid-base64: AP///////wAw5AHYAAAAAAASAQOAIhN4Ct4Fo1pRkiYaUFQAAAABAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBPhxWoFAAFjAwIDUAWMIQAAAZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA/gBMRyBEaXNwbGF5CiAgAAAA/gBMUDE1NldIMS1UTEMxAE8=
DRM.card0.VGA.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: On
 modes:
 edid-base64:
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: natty
DistroRelease: Ubuntu 11.04
DistroVariant: ubuntu
GdmLog1:

GdmLog2:

GraphicsCard:
 ATI Technologies Inc M92 [Mobility Radeon HD 4500 Series] [1002:9553] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff80]
LiveMediaBuild: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release i386 (20110427.1)
MachineType: TOSHIBA Satellite L500
Package: xorg-server (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:en
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper iso-scan/filename=/hostname-11.04-desktop-i386.iso splash quiet --
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic 2.6.38.2
Renderer: Unknown
Tags: natty running-unity ubuntu compiz-0.9
Uname: Linux 2.6.38-8-generic i686
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 05/06/2010
dmi.bios.vendor: TOSHIBA
dmi.bios.version: V2.10
dmi.board.name: KSWAA
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: 1.00
dmi.chassis.asset.tag: *
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnTOSHIBA:bvrV2.10:bd05/06/2010:svnTOSHIBA:pnSatelliteL500:pvrPSLJ3E-01801FY4:rvnTOSHIBA:rnKSWAA:rvr1.00:cvnTOSHIBA:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: Satellite L500
dmi.product.version: PSLJ3E-01801FY4
dmi.sys.vendor: TOSHIBA
version.compiz: compiz 1:0.9.4+bzr20110415-0ubuntu2
version.libdrm2: libdrm2 2.4.23-1ubuntu6
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 7.10.2-0ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 7.10.2-0ubuntu2
version.xserver-xorg: xserver-xorg 1:7.6+4ubuntu3
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.0-0ubuntu4
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.14.0-4ubuntu7
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20110107+b795ca6e-0ubuntu7

David Balažic (xerces8) wrote :
Bryce Harrington (bryce) on 2010-11-04
affects: xorg (Ubuntu) → xorg-server (Ubuntu)
bugbot (bugbot) wrote :

Hey David,

Hi, have you had a chance to test if this bug is still present in natty?

If it does (and if you're the original reporter), please boot into natty
and run the command:

  apport-collect <bug-number>

which will update the bug with fresh logs and tag the bug as affecting
natty. (It is best to run this right after reproducing the problem.)

Changed in xorg-server (Ubuntu):
status: New → Incomplete
bugbot (bugbot) wrote :

We're closing this bug since it is has been some time with no response from the original reporter. However, if the issue still exists please feel free to reopen with the requested information. Also, if you could, please test against the latest development version of Ubuntu, since this confirms the bug is one we may be able to pass upstream for help.

Changed in xorg-server (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
David Balažic (xerces8) wrote :

With 10.04 dekstop i386 live environment, the resolution is correct on the laptops builtin monitor and on an external Hyundai W241D.

The monitor from the original report was not tested, I'll do that later.

apport information

tags: added: apport-collected compiz-0.9 natty running-unity ubuntu
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

David Balažic (xerces8) wrote :

The problem still happens, when the laptop lid is closed and an external monitor is connected.

Details:
 - same laptop as in original report
 - USB mouse and keyboard connected
 - external monitor connected (HDMI-DVI cable) - Hyundai W241D

Steps:
 - close laptop lid
 - boot Ubuntu 11.04 desktop i386 ISO (on a USB stick)
 - when booted, check screen resolution

It is 1024x768 and the The Monitor Preferences again offers only these 3 resolutions:
1024x768
800x600
640x480

If the laptop is booted with lid open and the external monitor is attached when it is fully booted, the resolution used on the external monitor is correct (1920x1200).

description: updated
Changed in xorg-server (Ubuntu):
status: Expired → New

David Balažic, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p xorg-server REPLACE-WITH-BUG-NUMBER

Please note, given you already have done this in a prior release, performing this on a release prior to Trusty would not be helpful.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

Changed in xorg-server (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xorg-server (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xorg-server (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.