Driver doesn't correctly probe Samsung U28D590D 28-inch 4k after recent update

Bug #1784240 reported by ppanon on 2018-07-29
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
mesa (Ubuntu)
High
Unassigned
xorg-server (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

This monitor was correctly detected and worked properly at maximum resolution for the last 2 years, but X no longer correctly identifies the monitor and now only proposes a maximum display resolution of 1368x768 since a recent update.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: xorg (not installed)
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-29.31~16.04.1-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-29-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.18
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,composite,opengl,compiztoolbox,decor,vpswitch,snap,mousepoll,resize,place,move,wall,grid,regex,imgpng,session,gnomecompat,animation,fade,workarounds,scale,expo,ezoom]
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Sun Jul 29 11:10:25 2018
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
EcryptfsInUse: Yes
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:67ef] (rev cf) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: XFX Pine Group Inc. Device [1682:9460]
InstallationDate: Installed on 2016-05-20 (800 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-Server 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.3)
MachineType: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-990FXA-UD3
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.15.0-29-generic root=/dev/mapper/Whiteygu-lvm--root ro
SourcePackage: xorg
Symptom: display
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 05/30/2012
dmi.bios.vendor: Award Software International, Inc.
dmi.bios.version: F8
dmi.board.name: GA-990FXA-UD3
dmi.board.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.board.version: x.x
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.modalias: dmi:bvnAwardSoftwareInternational,Inc.:bvrF8:bd05/30/2012:svnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:pnGA-990FXA-UD3:pvr:rvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:rnGA-990FXA-UD3:rvrx.x:cvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:ct3:cvr:
dmi.product.name: GA-990FXA-UD3
dmi.sys.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
version.compiz: compiz 1:0.9.12.3+16.04.20180221-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.91-2~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.0.5-0ubuntu0~16.04.1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core N/A
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau N/A
xserver.bootTime: Sun Jul 29 09:18:04 2018
xserver.configfile: default
xserver.errors: AMDGPU(0): Failed to open amdgpu hybrid version
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.19.6-1ubuntu4~16.04.1
xserver.video_driver: amdgpu

ppanon (ppanon) wrote :
ppanon (ppanon) wrote :

This log shows that the probing detects the high resolution modes
[ 111.418] (II) AMDGPU(0): Printing probed modes for output DisplayPort-0
[ 111.418] (II) AMDGPU(0): Modeline "3840x2160"x60.0 533.25 3840 3888 3920 4000 2160 2163 2168 2222 +hsync -vsync (133.3 kHz eP)
[ 111.418] (II) AMDGPU(0): Modeline "3840x2160"x30.0 297.00 3840 4016 4104 4400 2160 2168 2178 2250 +hsync +vsync (67.5 kHz e)

but doesn't appear to determine anything via DDC on the displayport. Again this doesn't seem to have been an issue until the driver updates applied on the 23rd (dpkg.log in separate attachment),

ppanon (ppanon) wrote :

This log shows updated driver deployments on July 23rd coincident with the start of the detection problems.

Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

The driver updates in July I think are the upgrade to Mesa 18.0.5.

affects: xorg (Ubuntu) → xorg-server (Ubuntu)
tags: added: regression-update
Changed in mesa (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Changed in xorg-server (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Do you have amdgpu-pro installed? It stops working if mesa gets an update..

ppanon (ppanon) wrote :

On 2018-08-08 12:22 AM, ppanon wrote:

And... today it's broken again.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers