Dual monitor configuration deficiencies

Bug #1534595 reported by arcasys on 2016-01-15
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xfce4-settings (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Starting xubuntu 14.04 from the Live CD let me configure the second display and the display showed output.

Problem 1
After installing Xubuntu 14.04 on the HD and reboot the second monitor remained black no matter how it was configured in the settings dialog.
Configuration options are restricted for the second screen.
After changing the configuration 'manually' in the settings editor the second display shows output.

Problem 2
I need the second monitor positioned below the main monitor.
The touch driver obviously assumes the entire area of the two displays as touch area although only the main monitor is a touchscreen.
That means the cursor is widely off the touch point.

Calibration tools are not supplied. I installed x11-touchscreen-calibrator nor xinput-calibrator. Neither of them works.

Configuration details:

First monitor (DB1): HP 17'' Touchmonitor
Second Monitor (DVI-1.0) DisplayLink (USB HID) 7''

xrandr output:

Screen 0: minimum 8 x 8, current 1280 x 1624, maximum 32767 x 32767
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP2 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
   1280x1024 60.0*+
   1024x768 60.0
   800x600 60.3
   640x480 60.0
   720x400 70.1
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1-0 connected 1024x600+0+1024 155mm x 93mm
   1024x600 60.0*+

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.04
Package: xfce4-settings 4.11.2-1ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-25.26~14.04.1-generic 3.19.8-ckt2
Uname: Linux 3.19.0-25-generic i686
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.11
Architecture: i386
CurrentDesktop: XFCE
Date: Fri Jan 15 13:39:35 2016
InstallationDate: Installed on 2016-01-15 (0 days ago)
InstallationMedia: Xubuntu 14.04.3 LTS "Trusty Tahr" - Beta i386 (20150805)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=de_DE
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=de_DE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xfce4-settings
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

arcasys (mail-arcasys) wrote :
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers