Xchat uses WAY too much RAM

Bug #125386 reported by Dereck Wonnacott on 2007-07-12
4
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xchat-gnome (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xchat-gnome

Maybe it is a memory leak, but Xchat is using 230MB of RAM right now. It's been running for a little over a day now, and even so, i don't think it should ever eat up THAT much RAM.

ProblemType: Bug
Architecture: amd64
Date: Wed Jul 11 22:35:54 2007
DistroRelease: Ubuntu 7.04
ExecutablePath: /usr/bin/xchat-gnome
Package: xchat-gnome 1:0.16-0ubuntu3
PackageArchitecture: amd64
ProcCmdline: xchat-gnome --existing --url=irc://irc.efnet.org/#opensl
ProcCwd: /home/dereck
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games
 LANG=en_US.UTF-8
 LANGUAGE=en_US:en
SourcePackage: xchat-gnome
Uname: Linux guardian-ubuntu 2.6.20-16-generic #2 SMP Thu Jun 7 19:00:28 UTC 2007 x86_64 GNU/Linux

Dereck Wonnacott (dereck) wrote :
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

Thanks for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. Please try to obtain a valgrind log following the instructions at [WWW] https://wiki.ubuntu.com/Valgrind and attach the file to the bug report. This will greatly help us in tracking down your problem. Do you use xchat or xchat-gnome? How do you measure the memory usage?

Changed in xchat-gnome:
assignee: nobody → desktop-bugs
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete
Dereck Wonnacott (dereck) wrote :

I used the system monitor to gauge memory usage.

I'm running Valgrid on it right now. It should be plenty bloated by tonight.

Dereck Wonnacott (dereck) wrote :

Here it is, it ran for about a day or so. I did nothing in it.

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

The log doesn't report leaks. Did you have an abnormal memory usage?

" but Xchat is using 230MB of RAM right now. "

I thought that was abnormal.

On 7/27/07, Sebastien Bacher <email address hidden> wrote:
>
> The log doesn't report leaks. Did you have an abnormal memory usage?
>
> --
> Xchat uses WAY too much RAM
> https://bugs.launchpad.net/bugs/125386
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

it was using 230MB again when you got the valgrind log? does it use that all the time or is the usage changing with time for example?

Dereck Wonnacott (dereck) wrote :

It grows with time.

When used with valgrind, the memory usage grew with time, but I wasn't sue
if that was due to the Xchat or valgrind, so i didn't bother to write down
the reported memory usage.

It happens every time, If you like, I'll get another sample for you.

~Dereck

On 7/27/07, Sebastien Bacher <email address hidden> wrote:
>
> it was using 230MB again when you got the valgrind log? does it use that
> all the time or is the usage changing with time for example?
>
> --
> Xchat uses WAY too much RAM
> https://bugs.launchpad.net/bugs/125386
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>

Changed in xchat-gnome:
status: Incomplete → New
Tormod Volden (tormodvolden) wrote :

This is maybe another bug but I won't file a new bug before I can collect some details: I have had xchat-gnome exploding in RAM usage some times. Unfortunately it goes so fast it's difficult to track down, within a few seconds it was 640MB and I killed it, another time it made the computer lock up. This is after opening the Channels window soon after logging in, and then typing a filter pattern. I will try to send it a SIGSTOP next time, if I am fast enough.

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

could you try if that's still an issue in hardy or intrepid?

Changed in xchat-gnome:
assignee: desktop-bugs → nobody
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

We are closing this bug report as it lacks the information, described in the previous comments, we need to investigate the problem further. However, please reopen it if you can give us the missing information and don't hesitate to submit bug reports in the future.

Changed in xchat-gnome:
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers