Secure connection icon not showing

Bug #1581025 reported by Víctor R. Ruiz on 2016-05-12
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Canonical System Image
High
Bill Filler
webbrowser-app (Ubuntu)
High
Olivier Tilloy
Xenial
Undecided
Unassigned

Bug Description

Test case.
- Open webbrowser-app
- Browse to https://youtube.com

Expected result.
- Secure connection icon is displayed, tap on it to display the certificate details.

Actual result.
- No secure connection icon is displayed.

Related branches

Víctor R. Ruiz (vrruiz) wrote :

When a secure connection is opened on a second tab, the secure icon is displayed correctly.

David Barth (dbarth) on 2016-05-12
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in canonical-devices-system-image:
status: New → Confirmed
David Barth (dbarth) wrote :

This is a regression compared to oxide 1.14.7

David Barth (dbarth) wrote :

The secure connection icon appears if you switch between 2 browser tabs, ie it does not display in the foreground tab initially, but if you navigate back to it after switching to another tab, you will see that icon.

The second tab does not have to be a secure connection, the tab switch itself does the trick and forces the update of the secure icon,

Chris Coulson (chrisccoulson) wrote :

onTabChanged (here in webbrowser-app - http://bazaar.launchpad.net/~phablet-team/webbrowser-app/trunk/view/head:/src/app/webbrowser/NavigationBar.qml#L226), is not called with a non-null webview for the initial tab, unless you switch to another tab and then back again. So, Addressbar.securityStatus remains null and the UI isn't updated with the tabs security status (which I've confirmed works correctly in Oxide).

Looks like a browser issue...

Chris Coulson (chrisccoulson) wrote :

And I see the same issue with 1.14.7

yes Chris this is what I saw too, same diagnostic

Changed in canonical-devices-system-image:
assignee: nobody → Bill Filler (bfiller)
importance: Undecided → High
milestone: none → 12
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
assignee: nobody → Olivier Tilloy (osomon)
importance: Undecided → High
Olivier Tilloy (osomon) on 2016-05-17
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
status: Confirmed → In Progress
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Confirmed → In Progress
Changed in canonical-devices-system-image:
status: In Progress → Fix Committed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package webbrowser-app - 0.23+16.10.20160519-0ubuntu1

---------------
webbrowser-app (0.23+16.10.20160519-0ubuntu1) yakkety; urgency=medium

  * Display the currently hovered hyperlink’s target URL in an overlay.
    (LP: #1499775)
  * Introduce a BrowserPage type for consistency between all pages, and
    use the UITK Page and PageHeader types. (LP: #1511137)
  * Keep the securityStatus property of the address bar always in sync
    with the current webview. (LP: #1581025)
  * Minor packaging updates.
  * Only load the current tab when the session is restored. (LP:
    #1580290)
  * Set a minimum width and height on the browser window. (LP: #1581259)
  * Use QStringLiteral instead of QString in config.h.in.

 -- Olivier Tilloy <email address hidden> Thu, 19 May 2016 18:39:35 +0000

Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Fix Committed → Fix Released

Hello Víctor, or anyone else affected,

Accepted webbrowser-app into xenial-proposed. The package will build now and be available at https://launchpad.net/ubuntu/+source/webbrowser-app/0.23+16.04.20161028-0ubuntu1 in a few hours, and then in the -proposed repository.

Please help us by testing this new package. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Your feedback will aid us getting this update out to other Ubuntu users.

If this package fixes the bug for you, please add a comment to this bug, mentioning the version of the package you tested, and change the tag from verification-needed to verification-done. If it does not fix the bug for you, please add a comment stating that, and change the tag to verification-failed. In either case, details of your testing will help us make a better decision.

Further information regarding the verification process can be found at https://wiki.ubuntu.com/QATeam/PerformingSRUVerification . Thank you in advance!

Changed in webbrowser-app (Ubuntu Xenial):
status: New → Fix Committed
tags: added: verification-needed
Olivier Tilloy (osomon) wrote :

Tested and verified in an up-to-date xenial amd64 VM, with webbrowser-app 0.23+16.04.20161028-0ubuntu1.

tags: added: verification-done
removed: verification-needed
Steve Langasek (vorlon) wrote :

Hello Víctor, or anyone else affected,

Accepted webbrowser-app into xenial-proposed. The package will build now and be available at https://launchpad.net/ubuntu/+source/webbrowser-app/0.23+16.04.20161028-0ubuntu2 in a few hours, and then in the -proposed repository.

Please help us by testing this new package. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation on how to enable and use -proposed.Your feedback will aid us getting this update out to other Ubuntu users.

If this package fixes the bug for you, please add a comment to this bug, mentioning the version of the package you tested, and change the tag from verification-needed to verification-done. If it does not fix the bug for you, please add a comment stating that, and change the tag to verification-failed. In either case, details of your testing will help us make a better decision.

Further information regarding the verification process can be found at https://wiki.ubuntu.com/QATeam/PerformingSRUVerification . Thank you in advance!

tags: removed: verification-done
tags: added: verification-needed
Olivier Tilloy (osomon) wrote :

Tested and verified in an up-to-date xenial amd64 VM, with webbrowser-app 0.23+16.04.20161028-0ubuntu2.

tags: added: verification-done
removed: verification-needed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package webbrowser-app - 0.23+16.04.20161028-0ubuntu2

---------------
webbrowser-app (0.23+16.04.20161028-0ubuntu2) xenial; urgency=medium

  * SRU for selected bug fixes:
    - LP: #1565055: support for google hangouts
    - LP: #1573017: SAML detection logic broken in webapp container
    - LP: #1572673: invalid variable access error in webapp container
    - LP: #1466427: dynamic Ubuntu version in default UA string
    - LP: #1576639: fine-tune the custom memory-pressure handler
    - LP: #1581025: secure connection icon not showing
    - LP: #1580290: only load the current tab when the session is restored
    - LP: #1577806: browser and container open under the same instance
    - LP: #1565063: dynamic Chromium version in default UA string

 -- Olivier Tilloy <email address hidden> Fri, 28 Oct 2016 09:17:33 +0000

Changed in webbrowser-app (Ubuntu Xenial):
status: Fix Committed → Fix Released

The verification of the Stable Release Update for webbrowser-app has completed successfully and the package has now been released to -updates. Subsequently, the Ubuntu Stable Release Updates Team is being unsubscribed and will not receive messages about this bug report. In the event that you encounter a regression using the package from -updates please report a new bug using ubuntu-bug and tag the bug report regression-update so we can easily find any regressions.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers