Auto-completion seems broken with umount command

Bug #1622987 reported by Nairwolf on 2016-09-13
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
util-linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I'm using Xubuntu with the devel version. I've seen this bug with Ubuntu also, in the daily version.

The auto-completion of the command 'umount' seems broken.

I have an usb key called "Xubuntu 16.10 amd64". I verify that with the command lsblk.

Then, I type 'umount /media' then I press 'tab' to have the autocompletion. With 16.04, the autocompletion completes correctly with backslash : "/media/nairwolf/\ Xubuntu\ amd64"

But, now, with Yakkety, the autocompletion stops before the first space.

There is a screenshot to explain what I have : https://i.imgur.com/UOyUEyn.png

Don't forget that I'm typing only "umount /media", and then, I press tab to have the autocompletion. And this picture is the result of the auto-completion.

I'm unable to reproduce that with other basic command like "ls", "cd" or "rm". That means if I'm typing "ls /media", then "TAB" it will be completed correctly.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.10
Package: util-linux 2.28.1-1ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-9136.55-generic 4.4.16
Uname: Linux 4.4.0-9136-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.3-0ubuntu7
Architecture: amd64
CurrentDesktop: XFCE
Date: Tue Sep 13 13:07:22 2016
InstallationDate: Installed on 2016-08-18 (25 days ago)
InstallationMedia: Xubuntu 16.04.1 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160719)
SourcePackage: util-linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

Nairwolf (nairwolf) wrote :
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1622987

tags: added: iso-testing
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in util-linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Brian Murray (brian-murray) wrote :

Using tab to complete the Ubuntu directory here I got the following:

[ 3:39PM 12879 ] [ bdmurray@impulse:~/source-trees/update-notifier ]
 $ ls /media/bdmurray
Ubuntu 16.04 LTS amd64
[ 3:39PM 12880 ] [ bdmurray@impulse:~/source-trees/update-notifier ]
 $ umount /media/bdmurray/Ubuntu$'\001'6.04\ LTS\ amd64
umount: /media/bdmurray/Ubuntu6.04 LTS amd64: No such file or directory

That was with zsh though, I switched to bash and it was fine. What shell are you using?

Changed in util-linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Nairwolf (nairwolf) wrote :

The shell I'm using is bash.

Did you say it works for you with Bash ?

Nairwolf (nairwolf) on 2016-11-04
Changed in util-linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers