usb-modswitch segfaults (due to libc version conflict?)

Bug #1128744 reported by udippel on 2013-02-18
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
usb-modeswitch (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

....
sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg7 type 0
sd 8:0:0:0: [sdg] Attached SCSI removable disk
show_signal_msg: 45 callbacks suppressed
usb_modeswitch_[6067]: segfault at 0 ip 00007fed729a4101 sp 00007fffff6fc738 error 4 in libc-2.15.so[7fed7291b000+1b5000]

This happens totally reproducible (100%) on any 12.10 that I have at the moment of plugging in broadband modem D-Link DWM-156 A6.

I reported it on usb-switch forum and was encouraged to file it against the distribution.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.10
Package: usb-modeswitch 1.2.3+repack0-1ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.5.0-23.35-generic 3.5.7.2
Uname: Linux 3.5.0-23-generic x86_64
NonfreeKernelModules: fglrx
ApportVersion: 2.6.1-0ubuntu10
Architecture: amd64
Date: Mon Feb 18 06:41:28 2013
InstallationDate: Installed on 2012-07-29 (203 days ago)
InstallationMedia: Kubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120423)
MarkForUpload: True
ProcEnviron:
 LANGUAGE=
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: usb-modeswitch
UpgradeStatus: Upgraded to quantal on 2012-10-19 (121 days ago)

udippel (udippel) wrote :
udippel (udippel) wrote :

I added the i386 tag, since it happens on all and any machine here, including Intel Atom.

Dan O'Huiginn (daniel-ohuiginn) wrote :

I'm getting what looks like the same segfault, with an Alcatel onetouch mobile internet usb stick. syslog:

Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.829329] usb 1-1.1: >new high-speed USB device number 13 using ehci_hcd
Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.925938] usb 1-1.1: >New USB device found, idVendor=1bbb, idProduct=0017
Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.925947] usb 1-1.1: >New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=4
Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.925953] usb 1-1.1: >Product: HSPA Data Card
Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.925957] usb 1-1.1: >Manufacturer: USBModem
Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.925961] usb 1-1.1: >SerialNumber: 1234567890ABCDEF
Feb 24 16:08:49 rosa mtp-probe: checking bus 1, device 13: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.1"
Feb 24 16:08:49 rosa mtp-probe: bus: 1, device: 13 was not an MTP device
Feb 24 16:08:49 rosa kernel: [15070.933564] scsi16 : usb-storage 1-1.1:1.4
Feb 24 16:08:50 rosa usb_modeswitch: switched to 1bbb:0017 on 001/012
Feb 24 16:08:50 rosa kernel: [15071.932206] scsi 16:0:0:0: >Direct-Access ALCATEL Mass Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Feb 24 16:08:50 rosa kernel: [15071.935074] sd 16:0:0:0: >Attached scsi generic sg2 type 0
Feb 24 16:08:50 rosa kernel: [15071.937273] sd 16:0:0:0: >[sdb] Attached SCSI removable disk
Feb 24 16:08:51 rosa usb_modeswitch[11392]: usb_modeswitch: switched to 1bbb:0017 on 1/13
Feb 24 16:08:52 rosa kernel: [15073.692207] usb_modeswitch_[11392]: segfault at 0 ip 00007f5308859101 sp 00007fff75161228 error 4 in libc-2.15.so[7f53087d0000+1b5000]

udippel (udippel) on 2013-02-24
tags: added: i386
Juraj (juraj-hrcka) wrote :

Very similar to Bug #1155975 , but running 13.04 and newer libc

usb_modeswitch_[2088]: segfault at 0 ip b758b6f1 sp bfdb7fcc error 4 in libc-2.17.so[b750d000+1ad000]

udippel (udippel) wrote :

Yep.
(But check your bug number. Here it says this bug number is unknown.)

Would be good if 13.04 allowed mod switching!

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in usb-modeswitch (Ubuntu):
status: New → Confirmed
udippel (udippel) wrote :

Confirmed: the bug stays with us on 13.04 (Release)

KernelPanic (jfrusciante) wrote :

I am not sure it is related, and I cannot test now since I don't have the HDSPA modem anymore, but on my pc I had the same problem (segfault in dmesg, no way to use it) and it started working just after I've run

sudo update-alternatives --config gcc

and choosing 4.7. I had also 4.6 installed (and set as default) because of CUDA 5.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers