When logging out (or shuting down), after confirming to log out (shut down) the system goes into text mode for a while (0.5-3/4 seconds) before showing LDM or splash screen.

Bug #971555 reported by Drzorcz on 2012-04-02
22
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
One Hundred Papercuts
Low
Unassigned
upstart (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

When logging out (or shuting down), after confirming to log out (shut down), the system goes into text mode for a while (0.5-3/4 seconds) before showing LDM or splash screen. In the text mode there is a black screen with a few system messages. How long does this situation last varies a lot. Sometimes it is just approximately 0.5 second and only 2-3 lines of system messages (the last one is then usually '* Checking out battery state') but sometimes it takes 3-4 seconds befor actual LightDM screen or splash appears and then there is a lot of system messages on the black screen. Anyway, the situation happens every sigle time I log out or shut , and it's been so at least since 11.10 (the issue also present there).

I realise this is not really a bug, however I've decided to report this since recently I've noticed two people new to Ubuntu, to whom I'd recommended the system, going panic ('The system is broken!') when they saw this black screen with system messages. This is a detail, but the detail that - IMHO - should be improved.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: unity 5.8.0-0ubuntu2 [origin: Ubuntu]
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-20.33-generic-pae 3.2.12
Uname: Linux 3.2.0-20-generic-pae i686
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 1.95-0ubuntu1
Architecture: i386
CasperVersion: 1.312
CompizPlugins: [core,composite,opengl,compiztoolbox,decor,vpswitch,snap,mousepoll,resize,place,move,wall,grid,regex,imgpng,session,gnomecompat,animation,fade,unitymtgrabhandles,workarounds,scale,expo,ezoom,unityshell]
CompositorRunning: compiz
CrashDB: unity
Date: Mon Apr 2 13:50:35 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
LiveMediaBuild: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Beta i386 (20120328)
MachineType: Dell Inc. Latitude D620
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: initrd=/ubninit file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper quiet splash -- BOOT_IMAGE=/ubnkern
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 05/16/2008
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A10
dmi.board.name: 0TD761
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA10:bd05/16/2008:svnDellInc.:pnLatitudeD620:pvr:rvnDellInc.:rn0TD761:rvr:cvnDellInc.:ct8:cvr:
dmi.product.name: Latitude D620
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
version.compiz: compiz 1:0.9.7.2-0ubuntu4
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.2-0ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.2-0ubuntu2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu7
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Drzorcz (drzorcz) wrote :
Omer Akram (om26er) on 2012-04-02
affects: unity → ubuntu
Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

never recommend pre-release version, never.
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

affects: ubuntu → upstart (Ubuntu)
Drzorcz (drzorcz) wrote :

Well, this is quite an obvious comment, Fabio.

Of course I did not recommend 12.04 - the people I mentioned use (and face the problem on) 11.10.

As I wrote, the issue affects both 11.10 and 12.04, and this is just my (quite reasonable, I believe) decision to report it as a Precise's bug rather than Oneiric's one.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in upstart (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Sergio Benjamim (sergio-br2) wrote :
Sergio Benjamim (sergio-br2) wrote :

Better image, just a piece of original image

Mehdi (mehdi-ti) wrote :

I'm experiencing this bug on Ubuntu 13.04. A sceenshot is attached.

tags: added: trusty
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/971555

tags: added: iso-testing
Changed in upstart (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
Changed in hundredpapercuts:
status: New → Confirmed
importance: Undecided → Low
To post a comment you must log in.