Ubuntu

[openchrome] Games lag after upgrading to precise 12.04. X using software acceleration instead of hardware for 3D

Reported by ExperiencedNoobie on 2012-05-10
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

While the information was being collected to report this bug I got this message.:

Your system is providing 3D via software rendering rather than hardware rendering. This is a compatibility mode which should display 3D graphics properly but the performance may be very poor. If the problem you're reporting is related to graphics performance, your real question may be why X didn't use hardware acceleration for your system.

The problem might be related to the above message that appeared. Just after upgrading to 12.04 precise from 11.10, all fullscreen games lag badly. I am using xserver-xorg-video-openchrome drivers.

Here are the contents of my xorg.conf:

Section "ServerLayout"
 Identifier "X.org Configured"
 #Screen 0 "Screen0" 0 0
# commented out by update-manager, HAL is now used and auto-detects devices
# Keyboard settings are now read from /etc/default/console-setup
# InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
# commented out by update-manager, HAL is now used and auto-detects devices
# Keyboard settings are now read from /etc/default/console-setup
# InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
 ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
 FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
 FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
 FontPath "built-ins"
EndSection

Section "Module"
 Load "dri2"
 Load "extmod"
 Load "glx"
 Load "dbe"
 Load "record"
 Load "dri"
 Load "freetype"

EndSection

# commented out by update-manager, HAL is now used and auto-detects devices
# Keyboard settings are now read from /etc/default/console-setup
#Section "InputDevice"
# Identifier "Keyboard0"
# Driver "kbd"
#EndSection

# commented out by update-manager, HAL is now used and auto-detects devices
# Keyboard settings are now read from /etc/default/console-setup
#Section "InputDevice"
# Identifier "Mouse0"
# Driver "mouse"
# Option "Protocol" "auto"
# Option "Device" "/dev/input/mice"
# Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
#EndSection

Section "Monitor"
 Identifier "Configured Monitor"
 Option "DPMS"
 HorizSync 30-70
 VertRefresh 50-150
 #HorizSync 60-80
 #VertRefresh 60-80
 #Modeline "1440x810@74" 126.44 1440 1472 1952 1984 810 825 835 851
 #Identifier "Monitor0"
 VendorName "ViewSonic"
 ModelName "VA1703w"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option "PrintVGARegs" # [<bool>]
        #Option "PrintTVRegs" # [<bool>]
        #Option "I2CScan" # [<bool>]
        #Option "VBEModes" # [<bool>]
        #Option "NoAccel" # [<bool>]
        #Option "AccelMethod" # <str>
        #Option "ExaNoComposite" # [<bool>]
        #Option "ExaScratchSize" # <i>
        #Option "SWCursor" # [<bool>]
        #Option "ShadowFB" # [<bool>]
        #Option "RotationType" # [<str>]
        #Option "Rotate" # [<str>]
        #Option "VideoRAM" # <i>
        #Option "ActiveDevice" # [<str>]
        #Option "BusWidth" # [<str>]
        #Option "Center" # [<bool>]
        #Option "PanelSize" # [<str>]
        #Option "ForcePanel" # [<bool>]
        #Option "TVDotCrawl" # [<bool>]
        #Option "TVDeflicker" # <i>
        #Option "TVType" # [<str>]
        #Option "TVOutput" # [<str>]
        #Option "TVPort" # [<str>]
        #Option "DisableVQ" # [<bool>]
        #Option "DisableIRQ" # [<bool>]
        #Option "EnableAGPDMA" # [<bool>]
        #Option "NoAGPFor2D" # [<bool>]
        #Option "NoXVDMA" # [<bool>]
        #Option "VbeSaveRestore" # [<bool>]
        #Option "DisableXvBWCheck" # [<bool>]
        #Option "ModeSwitchMethod" # [<str>]
        #Option "MaxDRIMem" # <i>
        #Option "AGPMem" # <i>
        #Option "I2CDevices" # [<str>]
 Option "XaaNoImageWriteRect"
 #Identifier "Card0"
 Identifier "Configured Video Device"
 Driver "openchrome"
 Option "AccelMethod" "EXA"
 Option "MigrationHeuristic" "greedy"
 Option "ExaNoComposite" "True"
 Option "ActiveDevice" "lcd"
 Option "NoAccel" "False"
 Option "DisableIRQ" "True"
 VendorName "VIA Technologies, Inc."
 BoardName "K8M800/K8N800/K8N800A [S3 UniChrome Pro]"
 #BusID "PCI:1:0:0"
 BusID "PCI:01:00:0"
EndSection

Section "Screen"
 #Identifier "Screen0"
 Identifier "Default Screen"
 Device "Configured Video Device"
 #Device "Card0"
 Monitor "Configured Monitor"
 DefaultDepth 24
  SubSection "Display"
   Depth 24
  EndSubSection
 #Monitor "Monitor0"
 SubSection "Display"
  Viewport 0 0
  Depth 1
 EndSubSection
 SubSection "Display"
  Viewport 0 0
  Depth 4
 EndSubSection
 SubSection "Display"
  Viewport 0 0
  Depth 8
 EndSubSection
 SubSection "Display"
  Viewport 0 0
  Depth 15
 EndSubSection
 SubSection "Display"
  Viewport 0 0
  Depth 16
 EndSubSection
 SubSection "Display"
  Viewport 0 0
  Depth 24
 EndSubSection
EndSection

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: unity 5.10.0-0ubuntu6
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-24.37-generic 3.2.14
Uname: Linux 3.2.0-24-generic i686
.tmp.unity.support.test.1:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu7
Architecture: i386
CheckboxSubmission: 0205906511787dde5d687475a629ba40
CheckboxSystem: daed2f3d6643b4a84b4520a2427f8c2b
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
Date: Thu May 10 09:08:58 2012
DistUpgraded: 2012-04-28 05:43:40,220 DEBUG enabling apt cron job
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
GraphicsCard:
 VIA Technologies, Inc. K8M800/K8N800/K8N800A [S3 UniChrome Pro] [1106:3108] (rev 01) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7142]
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release i386 (20100429)
MachineType: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD MS-7142
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_IN
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-24-generic root=UUID=09f8a9d2-b99b-45cf-8289-78044bb4c0d3 ro vga=789 quiet splash vt.handoff=7
Renderer: Software
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: Upgraded to precise on 2012-04-28 (12 days ago)
dmi.bios.date: 11/09/2005
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies, LTD
dmi.bios.version: 6.00 PG
dmi.board.name: MS-7142
dmi.board.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD
dmi.board.version: 1.00
dmi.chassis.type: 3
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologies,LTD:bvr6.00PG:bd11/09/2005:svnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:pnMS-7142:pvr1.00:rvnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:rnMS-7142:rvr1.00:cvn:ct3:cvr:
dmi.product.name: MS-7142
dmi.product.version: 1.00
dmi.sys.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD
version.compiz: compiz 1:0.9.7.6-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.2-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.2-0ubuntu3
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10.1
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.19.0-0ubuntu1~xup1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

ExperiencedNoobie (techie) wrote :
summary: - Games lag after upgrading to precise 12.04. X using software
- acceleration instead of hardware for 3D
+ [openchrome] Games lag after upgrading to precise 12.04. X using
+ software acceleration instead of hardware for 3D
affects: unity (Ubuntu) → xorg (Ubuntu)
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu)
affects: xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu) → unity
Omer Akram (om26er) wrote :

Not a Unity bug. You do not have H/W acceleration working.

affects: unity → ubuntu
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

I suspect that if your system is running Unity with LLVMpipe then maybe we're re-exporting that to applications like games when we shouldn't. Please run:
    env | grep LIBGL
and let us know what the output is.

To confirm the root cause of the problem, please also:
    1. Install package mesa-utils
    2. Run: glxinfo | grep OpenGL
And paste the output into this bug.

affects: ubuntu → unity (Ubuntu)
Changed in unity (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for unity (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in unity (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers