Workspace switcher produces graphical glitches when moving windows to a different workspace

Bug #945933 reported by sarton85 on 2012-03-03
30
This bug affects 6 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Yesterday I did a fresh install of Ubuntu 12.04 beta to my harddrive for testing. I found that the workspace switcher in Unity 3D produces a lot of graphical glitches when moving around windows from one to another workspace. It makes unity feel very buggy.

I have made a Youtube video with my Android phone to record the problem; http://www.youtube.com/watch?v=qUtdVsj8FKc&

I am using a Nvidia card and the current proprietary Nvidia drivers. I also tried gnome-shell to see if it gives me the same kind of glitches, but it doesn't.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: unity 5.4.0-0ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-17.27-generic 3.2.6
Uname: Linux 3.2.0-17-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is een map: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 295.20 Mon Feb 6 21:07:30 PST 2012
 GCC version: gcc version 4.6.2 (Ubuntu/Linaro 4.6.2-16ubuntu1)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 1.94-0ubuntu1
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,decor,mousepoll,vpswitch,regex,animation,snap,expo,move,compiztoolbox,place,grid,imgpng,gnomecompat,wall,ezoom,workarounds,staticswitcher,resize,fade,unitymtgrabhandles,scale,session,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Sat Mar 3 23:54:55 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus: nvidia-current, 295.20, 3.2.0-17-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation G71 [Quadro FX 1500] [10de:029e] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: NVIDIA Corporation Device [10de:032c]
InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Beta amd64 (20120301)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - Grafisch versneld stuurprogramma van NVIDIA (Niet-vrij, Ingeschakeld, In gebruik)
 xorg:nvidia_current_updates - Stuurprogramma met hardware-versnelling voor grafische kaarten van NVIDIA (post-release updates) (Niet-vrij, Uitgeschakeld, Niet in gebruik)
MachineType: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD MS-7597
ProcEnviron:
 LANGUAGE=nl:en_US:en
 LANG=nl_NL.UTF-8
 LC_MESSAGES=nl_NL.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-17-generic root=UUID=4d5a6e77-b9c8-4adf-9cdb-a83f247d73f1 ro quiet splash nomodeset vt.handoff=7
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
XorgConf:
 Section "Device"
  Identifier "Default Device"
  Option "NoLogo" "True"
 EndSection
dmi.bios.date: 01/04/2011
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V2.8
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: GF615M-P33 (MS-7597)
dmi.board.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV2.8:bd01/04/2011:svnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:pnMS-7597:pvr1.0:rvnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:rnGF615M-P33(MS-7597):rvr1.0:cvnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:ct3:cvr1.0:
dmi.product.name: MS-7597
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
version.compiz: compiz 1:0.9.7.0~bzr2995-0ubuntu5
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.30-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.1-0ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.1-0ubuntu2
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu4
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.6.99.901+git20120126-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

sarton85 (sarton85) wrote :
description: updated
description: updated
description: updated
Omer Akram (om26er) on 2012-03-11
tags: added: multimonitor
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in unity (Ubuntu):
status: New → Confirmed
wmwmwm (index-html) wrote :

This bug also occurs while using desktop switch keyboard shortcuts while using single monitor.

sarton85 (sarton85) wrote :

When I reported the bug I tested it in 12.04 beta 1 with my Nvidia Quadro FX 1500 graphics card. When 12.04 was released I did a free install and I had just upgraded to a Radeon HD 6850 graphics card. The glitches are still there. I used the proprietary driver for both cards.

It seems to me that the bug is persistent, no matter what graphics card I use. I guess a lot of people are having this problem, but I don't understand why people are not reporting the bug.

sarton85 (sarton85) wrote :

*Free install has to be fresh install.

Colin Shirran (colinshirran90) wrote :

This is my first time adding a bug so I'm not sure if a comment is all that suffices to acknowledge that this bug is also affecting me.

Fresh install of 12.04. Has been happening since the start.
It makes everything look extremely messy when this occurs.

sarton85 (sarton85) wrote :

@Colin Shirran, thanks for your input. I agree, this bug makes Unity feel messy. To acknowledge that the bug is affecting you go to the top of this page and click this link; "This bug affects 5 people. Does this bug affect you?"

Colin Shirran (colinshirran90) wrote :

@sarton85 thanks yeah I noticed that after writing the comment.
Have you got any corners of the screen as hotspots for the workspace switcher or the application switcher?
I do and I had a big glitch with the workspace switcher where the whole screen went grey from, what seemed like an application becoming huge and covering the whole screen. I say this because I got the animation of the application reappearing when it zoomed out, so to speak, as if I was using the application switcher. Anyway, since that glitch neither of the hotspots work. I'm sure a log out or restart would solve this but I don't feel like doing it at the moment. Either way it's a problem.

sarton85 (sarton85) wrote :

@Colin Shirran, I don't have any corners of the screen configured as hotspots, so I haven't seen the glitch, but is sure isn't normal behaviour. You could file a new bug for it; https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs. If you want help to reconfigure the hotspots the Ubuntu Forums are a better place to find it; http://ubuntuforums.org/

Good luck!

Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. This particular bug has already been reported and is a duplicate of bug 862430, so it is being marked as such. Please look at the other bug report to see if there is any missing information that you can provide, or to see if there is a workaround for the bug. Additionally, any further discussion regarding the bug should occur in the other report. Feel free to continue to report any other bugs you may find.

To post a comment you must log in.