drop-down menus only partially drawn and sometimes displaced

Bug #934072 reported by Stefan Bader on 2012-02-17
This bug report is a duplicate of:  Bug #931473: Menus don't fully appear. Edit Remove
18
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have seen this on an external and internal display (which are both connected in parallel) on a Dell 1535 with an ATI gfx card (should eb using radeon). It seems to be more likely to happen for freshly started programs (basically rendering the menues for the first time).
Sometimes there is only a border and transparent contents, sometimes parts of the menu are displayed. It might be related to partially drawing that sometimes the menu seems to be "detached" from the menu bar. Moving the mouse into the menu will start rendering the contents. But the detachment remains until the menu has been closed and re-opened.
Also noticed that sometimes after that problem occurs, sub-menus are in the wrong color.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: unity 5.2.0-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-16.25-generic 3.2.6
Uname: Linux 3.2.0-16-generic x86_64
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 1.91-0ubuntu1
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,composite,opengl,decor,mousepoll,vpswitch,regex,animation,snap,expo,move,compiztoolbox,place,grid,imgpng,gnomecompat,wall,ezoom,workarounds,resize,fade,unitymtgrabhandles,scale,session,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Fri Feb 17 10:38:02 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV620 [Mobility Radeon HD 3400 Series] [1002:95c4] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Mobility Radeon HD 3400 [1002:95c4]
MachineType: Dell Inc. Inspiron 1535
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-16-generic root=UUID=fe8a620c-7a11-4dc8-9241-cfa5935fccd9 ro quiet
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 02/19/2008
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: X21
dmi.board.name: 0HE3C2
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrX21:bd02/19/2008:svnDellInc.:pnInspiron1535:pvr:rvnDellInc.:rn0HE3C2:rvr:cvnDellInc.:ct8:cvr:
dmi.product.name: Inspiron 1535
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
version.compiz: compiz 1:0.9.7.0~bzr2995-0ubuntu3
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.30-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0~rc2-0ubuntu5
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0~rc2-0ubuntu5
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu3
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.6.99.901+git20120126-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Stefan Bader (smb) wrote :
Stefan Bader (smb) wrote :
Andy Whitcroft (apw) wrote :

Seeing similar issues with Intel graphics, internal and external screens. Typically I see top level indicator menus either completly empty (ie just the shadow with a hole inside) or occasionally with a top-left segment filled in. This seems to be a mostly one time deal for me, once I mouse into the menu or arrow key sideways and back the menu is complete and seems to remain complete so far.

I also have some applications showing white backgrounds for some submenus. Terminal for one.

Changed in unity (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Roman Yepishev (rye) wrote :

I was able to reproduce this easily on 2 intel-gfx-based machines, however I was not able to get the same result on AMD/ATi fglrx-driven one.

Omer Akram (om26er) wrote :

duplicate bug 931473

To post a comment you must log in.