Unity keyboard shortcuts stopped working after update

Bug #1786922 reported by Diogo Miguel Constantino dos Santos on 2018-08-14
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

After running the latest updates on 16.04, Unity keyboard shortcuts stopped working.
Examples of shortcuts that stopped working:
 * move window to a workspace other workspaces (shift + ctrl + alt + arrow key)
 * move to workspace (ctrl + alt + arrow)
 * make windows stick to edges (ctrl + super + arrow keys)

This breaks my workflow and renders Unity much less usable :(

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: unity 7.4.5+16.04.20180221-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-30.32~16.04.1-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-30-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.18
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Tue Aug 14 12:05:33 2018
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 virtualbox, 5.1.38, 4.15.0-29-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 5.1.38, 4.15.0-30-generic, x86_64: installed
EcryptfsInUse: Yes
GraphicsCard:
 Intel Corporation Device [8086:5917] (rev 07) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device [1558:1313]
InstallationDate: Installed on 2018-01-30 (195 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.3 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20170801)
Lsusb:
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 8087:0a2b Intel Corp.
 Bus 001 Device 002: ID 04f2:b59e Chicony Electronics Co., Ltd
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: SLIMBOOK PRO
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.15.0-30-generic root=/dev/mapper/ubuntu--vg-root ro elevator=noop quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 10/27/2017
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1.05.08
dmi.board.asset.tag: Tag 12345
dmi.board.name: PRO
dmi.board.vendor: SLIMBOOK
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: SLIMBOOK
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1.05.08:bd10/27/2017:svnSLIMBOOK:pnPRO:pvrNotApplicable:rvnSLIMBOOK:rnPRO:rvrNotApplicable:cvnSLIMBOOK:ct10:cvrN/A:
dmi.product.family: Not Applicable
dmi.product.name: PRO
dmi.product.version: Not Applicable
dmi.sys.vendor: SLIMBOOK
upstart.unity-panel-service.log:
 (unity-panel-service:5568): Indicator-Appmenu-WARNING **: Already have a menu for window ID 71303185 with path /com/canonical/menu/4400011 from :1.93, unregistering that one

 (unity-panel-service:5568): Indicator-Appmenu-WARNING **: Already have a menu for window ID 71303213 with path /com/canonical/menu/440002D from :1.93, unregistering that one
version.compiz: compiz 1:0.9.12.3+16.04.20180221-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.91-2~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 18.0.5-0ubuntu0~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.0.5-0ubuntu0~16.04.1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core N/A
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau N/A
xserver.bootTime: Tue Aug 14 12:00:39 2018
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.19.6-1ubuntu4~16.04.1
xserver.video_driver: modeset

After searching on the web, I've found the information that this may have been caused by compiz deactivating plugins. So I suspect that it has deactivated: 'desktop wall' and 'grid'.

I've enabled them back and this seams to restore functionality. Can someone confirms me the cause andd the solution?

If the cause was this, how can I find the issue that led compiz to do this?

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers