After turning low-resolution-graphics Dash is transparent to unusable state

Bug #1749993 reported by grofaty on 2018-02-16
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have fresh installed Ubuntu 16.04 like two weeks ago or something. Today I have updated packages:
sudo apt update && sudo apt full-upgrade

I have noticed compiz and other packages updated and from article http://www.omgubuntu.co.uk/2018/02/new-unity-desktop-update-now-available I have seen it is now possible to turn on "low graphic mode" which is excellent idea for my 14-years old 32-bit laptop.

I did:
gsettings set com.canonical.Unity lowgfx true

logged off and logged back in.

When I press Super key Dash is launched, but display is totally useless way too transparent. See print screen.

I have never had such a problem. Turning low graphic mode off and this problem disappears.

P.S. I also have the problem with Alt+Tab switcher now background in switcher is white (if white background) it looks the same transparent problem. I turn off low graphic mode, switcher is still white. This is new problem after today Ubuntu update.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.13.0-32.35~16.04.1-generic 4.13.13
Uname: Linux 4.13.0-32-generic i686
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.15
Architecture: i386
BootLog:

CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Fri Feb 16 17:34:08 2018
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes
GconfCompiz:
 /apps/compiz-1/plugins:
   /apps/compiz-1/plugins/unityshell:
    /apps/compiz-1/plugins/unityshell/screen0:
     /apps/compiz-1/plugins/unityshell/screen0/options:
      dash_blur_experimental = 1
GraphicsCard:
 Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller [8086:27a2] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Lenovo ThinkPad R60/T60/X60 series [17aa:201a]
   Subsystem: Lenovo ThinkPad R60/T60/X60 series [17aa:201a]
InstallationDate: Installed on 2018-01-20 (27 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.3 LTS "Xenial Xerus" - Release i386 (20170801)
MachineType: LENOVO 1951F5G
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.13.0-32-generic root=UUID=0cdfefb9-a78c-458e-826e-f76c94537c2a ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
Symptom: display
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 06/12/2006
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 79ET62WW (1.07 )
dmi.board.name: 1951F5G
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr79ET62WW(1.07):bd06/12/2006:svnLENOVO:pn1951F5G:pvrThinkPadT60:rvnLENOVO:rn1951F5G:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.family: ThinkPad T60
dmi.product.name: 1951F5G
dmi.product.version: ThinkPad T60
dmi.sys.vendor: LENOVO
version.compiz: compiz 1:0.9.12.3+16.04.20171116-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.83-1~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.2.8-0ubuntu0~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.2.8-0ubuntu0~16.04.1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core N/A
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau N/A
xserver.bootTime: Fri Feb 16 16:56:33 2018
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:
 product id 16451
 vendor LEN
xserver.version: 2:1.19.5-0ubuntu2~16.04.1

grofaty (grofaty) wrote :
grofaty (grofaty) wrote :

Now I have turned off low graphic mode in terminal:
gsettings set com.canonical.Unity lowgfx false

And ever worse problem appeared with launcher icons becoming black. I restarted computer and problem persists. See attachment.

If I turn on lowgfx again with:
gsettings set com.canonical.Unity lowgfx true
launcher icons are in colour again (but as reported above Dash transparency appear - just like in original bug report).

Did several tests. Turing on/off lowgfx and every time:
- lowgfx false --> black icons in Launcher
- lowgfx true --> icons in Launcher are fine, but original transparency problem in Dash is present

grofaty (grofaty) wrote :

In both cases "low graphic mode" true or false the "tab switcher" background is too transparent too.
This happened to me first time and I am using Ubuntu more then 10 years (different versions of course but the same! laptop).

I pressed Alt key and hold and then press Tab key. Still holding Alt key I did a photo from my phone with one hand, so not the best photo. But from attachment it is clear tab switcher background is too transparent too.

affects: xorg (Ubuntu) → unity (Ubuntu)
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in unity (Ubuntu):
status: New → Confirmed
To post a comment you must log in.