Mouse doesn't work in Ubuntu Button - keyboard only

Bug #1736796 reported by Sol Wielkopolski on 2017-12-06
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

So the mouse works in browsers, chrome for instance. And in other apps. So does the trackpad. When I say mouse from hereon I mean mouse and/or trackpad.

Neither work in some of the system menus. For example, the following don't work with a mouse or keyboard:
- Main menu > About the Computer / System Settings
- Volume drop-down, Sound Settings (not working with keyboard)

Apps in the Ubuntu Button work with the keyboard but not the mouse.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: unity 7.4.0+16.04.20160906-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-101.124-generic 4.4.95
Uname: Linux 4.4.0-101-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia_uvm nvidia_drm nvidia_modeset nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0000.01.00.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0000:01:00.0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 381.22 Thu May 4 00:55:03 PDT 2017
 GCC version: gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4)
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.13
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Wed Dec 6 20:10:36 2017
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
EcryptfsInUse: Yes
ExecutablePath: /usr/bin/compiz
GraphicsCard:
 Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. 3rd Gen Core processor Graphics Controller [1043:1477]
 NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 630M] [10de:0de9] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. GF108M [GeForce GT 630M] [1043:1477]
InstallationDate: Installed on 2016-07-04 (519 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.1)
MachineType: ASUSTeK COMPUTER INC. N56VM
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.4.0-101-generic.efi.signed root=/dev/mapper/ubuntu--vg-root ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 04/13/2012
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: N56VM.206
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: N56VM
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrN56VM.206:bd04/13/2012:svnASUSTeKCOMPUTERINC.:pnN56VM:pvr1.0:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnN56VM:rvr1.0:cvnASUSTeKCOMPUTERINC.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.name: N56VM
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
version.compiz: compiz 1:0.9.12.2+16.04.20160823-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.76-1~ubuntu16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers-* N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.4-0ubuntu0.7
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.0-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20160325-1ubuntu1.2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.12-1build2

Sol Wielkopolski (solwski) wrote :
Sol Wielkopolski (solwski) wrote :

UPDATE. I managed to fix the access to the system settings via $ sudo apt-get install --reinstall unity-control-center

However, mouse in Ubuntu Button is still not working.

summary: - Mouse doesn't work in system menus, but works in Apps
+ Mouse doesn't work in Ubuntu Button - keyboard only
Stefan Philipp (stph5250) wrote :

I've got the same problem here. (Took some time to find out, what the actual button was called.)
Couldn't find any problem solver so far. Do you have any further update on that issue?

To post a comment you must log in.