svg application icon not showing (launcher, dash...)

Bug #1633917 reported by Hadrien on 2016-10-16
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Ubuntu 16.10 x64

1.
 * Install kaffeine (sudo apt install kaffeine)
 * Search for kaffeine in the dash (Alt+F2 then type 'k', 'a', 'f'...)

Actual result: kaffeine displayed icon is a generic icon, not the icon it is supposed to use.
Expected result: the icon which path is: '/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/kaffeine.svg' is displayed instead

2.
 * Launch kaffeine
 * Look at kaffeine icon that appeared in the launcher

Actual result: the displayed icon is a nautilus directory icon
Expected result: the icon which path is: '/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/kaffeine.svg' is displayed instead

I rebooted the computer, thinking that a cache update was missing.
I also reinstalled kaffeine with apt install --reinstall
The symptoms remain in both cases.

It appears that installed applications usually provide png icons, located in '/usr/share/icons/hicolor/WxH/apps' (where WxH is the size of the image). But in the case of kaffeine, it only provides a svg icon.

From what I've been reading, that situation should be supported. In fact, if I change kaffeine .desktop file to make the icon path absolute, it works:

Open a text editor as root and open the desktop file: /usr/share/applications/org.kde.kaffeine.desktop
Find that line: Icon=kaffeine
Change it to: Icon=/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/kaffeine.svg

It seems that just a small thing is missing in Ubuntu to provide full svg icon support.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.10
Package: unity 7.5.0+16.10.20160906.1-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.8.0-22.24-generic 4.8.0
Uname: Linux 4.8.0-22-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.3-0ubuntu8
Architecture: amd64
BootLog: /dev/sda1: clean, 860854/12804096 files, 40992123/51200000 blocks
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Sun Oct 16 21:30:51 2016
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: yakkety
DistroVariant: ubuntu
EcryptfsInUse: Yes
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480] [1002:67df] (rev c7) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Radeon RX 480 [1002:0b37]
InstallationDate: Installed on 2016-10-14 (1 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.10 "Yakkety Yak" - Release amd64 (20161012.2)
MachineType: Gigabyte Technology Co., Ltd. P55-UD3
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.8.0-22-generic root=UUID=6ed824e6-8d9c-4383-913b-ca2bd564bfcb ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 06/23/2010
dmi.bios.vendor: Award Software International, Inc.
dmi.bios.version: F9
dmi.board.name: P55-UD3
dmi.board.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.board.version: x.x
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.modalias: dmi:bvnAwardSoftwareInternational,Inc.:bvrF9:bd06/23/2010:svnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:pnP55-UD3:pvr:rvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:rnP55-UD3:rvrx.x:cvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:ct3:cvr:
dmi.product.name: P55-UD3
dmi.sys.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
version.compiz: compiz 1:0.9.13.0+16.10.20160818.2-0ubuntu2
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.70-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 12.0.3-1ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 12.0.3-1ubuntu2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.4-1ubuntu6
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.2-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.1-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20160706-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.12-2
xserver.bootTime: Sun Oct 16 21:29:35 2016
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.18.4-1ubuntu6
xserver.video_driver: amdgpu

Hadrien (psydk) wrote :
description: updated
Hadrien (psydk) wrote :

I installed Kaffeine on another 16.10 PC and it worked. I will have to find out what's happening on my PC.

Changed in unity (Ubuntu):
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers