Allow users to create WiFi AP hotspots

Bug #1421583 reported by Jonas G. Drange on 2015-02-13
108
This bug affects 24 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Canonical System Image
Wishlist
Bill Filler
indicator-network (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
ubuntu-system-settings (Ubuntu)
Undecided
Jonas G. Drange
Vivid
Undecided
Unassigned

Bug Description

The spec [1] calls for a Hotspot item in the Cellular panel of Ubuntu System Settings.

Users should be able to manage AP hotspots.

A proof of concept [2] has been made, for AP hotspots.

[1] https://wiki.ubuntu.com/Networking#phone-cellular
[2] http://bazaar.launchpad.net/~mathieu-tl/+junk/touch-hotspot

Related branches

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Matthew Paul Thomas (mpt) wrote :

If this is not yet implemented, what exactly did the fix for bug 1326271 do?

(Just wanting to make sure that you don't end up with two chunks of code, one dormant, for the same thing.)

Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

@mpt, it fixed support for adhoc hotspots. It also added a preliminary version of the UI. This bug is about AP hotspots and will build on what was fixed in 1326271.

Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu):
assignee: nobody → Jonas G. Drange (jonas-drange)
status: Confirmed → In Progress

FYI, I didn't find an option for that in the mobile menu. My version is an
official BQ Ubuntu Edition (r19).
Best regards!

On Mon, Mar 9, 2015 at 1:12 PM, Matthew Paul Thomas <email address hidden>
wrote:

> 1326271

Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

@costales, it is hidden, currently. You can unhide it by running Ubuntu System Settings like this:
    USS_SHOW_ALL_UI=1 src/system-settings
or change the desktop file.

There's also the script mentioned, which will work on your phone.

costales (costales) wrote :

Thanks Jonas, but
USS_SHOW_ALL_UI=1 src/system-settings
it's not a command for the Terminal app :) Where is the desktop file?
Could I suppose this will be showed ASAP?
Cheers!

Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

@costales, the desktop file is here /usr/share/applications/ubuntu-system-settings.desktop

The option will be visible after development is complete and QA verified. I can notify you when it's ready for testing, if you want to take a shot at it early. :)

costales (costales) wrote :

Yes Jonas, ping me when it will be complete. I don't want to modify that
file from the mobile. I'll wait. Thanks in advance!

On Tue, Mar 10, 2015 at 6:53 PM, Jonas G. Drange <<email address hidden>
> wrote:

> ** Branch linked: lp:~jonas-drange/ubuntu-system-settings/hotspots-
> binding
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to a
> duplicate bug report (1422084).
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1421583
>
> Title:
> Allow users to create WiFi AP hotspots
>
> To manage notifications about this bug go to:
>
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubuntu-system-settings/+bug/1421583/+subscriptions
>

@jonas-drange

With build r22 and changing the desktop entry like suggested, I get the 'Wifi hotspot' menu but when I open it it's blank because of 'file:///usr/share/ubuntu/settings/system/qml-plugins/cellular/Components/Hotspot.qml:-1 File not found'

Actually Hotspot.qml exists in the /usr/share/ubuntu/settings/system/qml-plugins/cellular/ directory. Same problem with HotspotSetup.qml. Not sure if you want a separate bug based on 1326271

Not sure if it worked though as I was unable to get my local wpa_supplicant to pick the network up.

Just to clarify - I symlinked the qml files to the right place to get the menus to work.

Ah, now seeing "Failed to start adhoc network: 'device not found'" in the logs as well.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu Vivid):
status: New → Confirmed
Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

@vladimir-lu, you need to install ubuntu-system-settings built off of the linked branch. You can find those debs here [1].

[1] http://jenkins.qa.ubuntu.com/job/generic-mediumtests-builder-vivid-armhf/2794/artifact/work/output/*zip*/output.zip

Hmnn I missed the email for your comment. That build is gone and looking around in the Jenkins I could not find another one for that branch. Short of building your branch myself, is there somewhere else I can look?

Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu):
status: In Progress → Triaged
Changed in canonical-devices-system-image:
assignee: nobody → Bill Filler (bfiller)
importance: Undecided → Wishlist
milestone: none → ww28-2015
status: New → In Progress
tags: added: connectivity
Changed in canonical-devices-system-image:
milestone: ww28-2015 → ww34-2015
Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu):
status: Triaged → In Progress
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in indicator-network (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package ubuntu-system-settings - 0.3+15.10.20150814-0ubuntu1

---------------
ubuntu-system-settings (0.3+15.10.20150814-0ubuntu1) wily; urgency=medium

  [ Ken VanDine ]
  * dismiss_osk after entering text

 -- CI Train Bot <email address hidden> Fri, 14 Aug 2015 19:59:01 +0000

Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Bill Filler (bfiller) on 2015-08-19
Changed in canonical-devices-system-image:
status: In Progress → Fix Committed
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Fix Committed → Fix Released
Tom Rhodes (tom-rhodes) wrote :

What happened to this? Ota-6 brought the gui which on my nexus 4 made a hotspot which could be connected to but would not work. Now I'm on ota-10 bq aquaris rc channel and no way of making a wireless hotspot to share the device's connection?

Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

On 7 April 2016 at 23:15, Tom Rhodes <email address hidden> wrote:

> Now I'm on
> ​ ​
> ota-10 bq aquaris rc channel and no way of making a wireless hotspot
> ​[…]​
>
>
​What does this mean, that you are using a Nexus 4 that has rc-proposed
from the BQ channel installed?

Hotspot doesn't currently work [1] and it has nothing to do with software,
so a change of channels won't fix it. We explicitly exclude the device name
from having a hotspot setup UI.

I'm sorry about this. Hotspot is supported on our other phones.

Jonas

[1] ​https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/1434591

Tom Rhodes (tom-rhodes) wrote :

Hi,

Yes Nexus 4 on BQ channel, but rc, not rc-proposed. I had to do that to get the GPS working as mako just wouldn't work for ages. Maybe it does now, I will switch channels and check.

Ok, thanks for the info, so mako specific bug for wifi AP and the usb tethering. I'll keep an eye on both for fixes.

Cheers,

Tom.

dobey (dobey) on 2017-01-26
Changed in indicator-network (Ubuntu):
status: Confirmed → Fix Released
Changed in ubuntu-system-settings (Ubuntu Vivid):
status: Confirmed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers