Push-client should be disabled when no network connection

Bug #1469398 reported by Marek Greško on 2015-06-27
64
This bug affects 12 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Canonical System Image
High
Bill Filler
Ubuntu Push Notifications
Fix Released
Undecided
Unassigned
ubuntu-push (Ubuntu)
High
Jonas G. Drange

Bug Description

I and few people are observing higher battery drain when Wi-Fi off on BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition latest OTA-4 update. I have no other active data connection.

There is a theory that ubuntu-push-client checks notifications every 5 minutes, but if you have no data connections it tries more often and lasts longer (because of connection timeout) and it holds the phone in wake state for longer time.

Credits: Richard Somloi.

There is a bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubuntu-push/+bug/1437135 which fixes the problem for flight-mode, but should be extended to no data network available.

Credits: Oliver Grawert, Pat McGowan

Related branches

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in ubuntu-push (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Marek Greško (mgresko8) on 2015-06-27
summary: - Push-client should be disabled when in no network connection
+ Push-client should be disabled when no network connection
Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

tracking this but not yet sure who can work on it, may not make this update

Changed in canonical-devices-system-image:
assignee: nobody → Pat McGowan (pat-mcgowan)
importance: Undecided → High
milestone: none → ww28-2015
status: New → Confirmed
Changed in canonical-devices-system-image:
milestone: ww28-2015 → ww34-2015
Changed in canonical-devices-system-image:
assignee: Pat McGowan (pat-mcgowan) → Bill Filler (bfiller)
Changed in ubuntu-push (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Bill Filler (bfiller) on 2015-08-19
Changed in canonical-devices-system-image:
milestone: ww34-2015 → ww40-2015
tags: added: push
Bill Filler (bfiller) on 2015-09-25
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Confirmed → In Progress
Changed in ubuntu-push (Ubuntu):
status: Confirmed → In Progress
assignee: nobody → Jonas G. Drange (jonas-drange)
Changed in canonical-devices-system-image:
status: In Progress → Fix Committed
Changed in ubuntu-push (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Changed in ubuntu-push:
status: New → Fix Released
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Fix Committed → Fix Released
Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

seems this only just landed

Changed in canonical-devices-system-image:
milestone: ww40-2015 → ww46-2015
status: Fix Released → Fix Committed
Michal Predotka (mpredotka) wrote :

Hmm... I thought it's fixed as my battery no longer loses its charge when I have data connections off. Before it was about 10% overnight. I upgraded yesterday and had no change in battery percentage in the morning compared to yesterday evening.

Marek Greško (mgresko8) wrote :

I have same observations after OTA-7. Is not it already in OTA-7? Maybe another battery draining bug fixed?

On 20 October 2015 at 23:04, Michal Predotka <email address hidden> wrote:

> Hmm... I thought it's fixed as my battery no longer loses its charge
> when I have data connections off. Before it was about 10% overnight. I
> upgraded yesterday and had no change in battery percentage in the
> morning compared to yesterday evening.
>

Are you saying that you believe this issue has been fixed?

On 25 October 2015 at 09:17, Marek Greško <email address hidden> wrote:

> I have same observations after OTA-7. Is not it already in OTA-7? Maybe
> another battery draining bug fixed?

​Are you seeing a battery drain? Could you attach the accountpolld and
push-client logs? They are in /home/phablet/.cache/upstart

Thank you.

Michal Predotka (mpredotka) wrote :

Here's my latest push-client log: http://paste.ubuntu.com/12988567/
And here's accountpolld log: http://paste.ubuntu.com/12988599/

Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

@mpredotka, what did you expect polld/push to do, and what happened instead?

Michal Predotka (mpredotka) wrote :

I had no expectations. Everything seems to work fine. Just wanted to show you my log as you asked in previous comment. 😃
As I mentioned before, for me this bug has been fixed in the last OTA unless the huge battery improvement was cosed by something else.

Jonas G. Drange (jonas-drange) wrote :

On 28 October 2015 at 15:58, Michal Predotka <email address hidden> wrote:

> I had no expectations. Everything seems to work fine.

​Ah—okay. Thanks for your feedback :)​

tags: added: power-bugs
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Fix Committed → Fix Released
Marek Greško (mgresko8) wrote :

I confirm the fix works.

Should have been another bug fixed in OTA-7. I had 5 days battery life these days. After OTA-8 which contains this fix I got 9 days battery life with Wi-Fi turned off all the time, two sim card active (one of them 3G, data off) and several calls. Well done. The only drawback since OTA-7 is only very unrealistic battery charge level, which holds the same value for the long time and then drops several tenths of percents in very short time.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers