[Lucid] Ubiquity shuts off my monitor during the startup to live environment

Bug #527832 reported by Charlie Kravetz on 2010-02-25
38
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
ubiquity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: ubiquity

RELEASE: Lucid Lynx
CD/DVD VARIANT: Xubuntu desktop i386
ISO BUILD: 2010-02-24.1

SYMPTOMS:
    After hitting <ENTER> on the desktop cd menu "Try Xubuntu without installing", my monitor shuts off. After waiting 7 minutes it turns back on. After a few more minutes, I have a scrambled/blank screen. Then hit <ENTER> to get the GDM login screen, where I can hit <ENTER> on 'login', enter my username, ubuntu, hit <ENTER> on password. Then the desktop will appear.

CAUSE:
    Possible conflict with Plymouth and NVidia video

STEPS TO REPRODUCE:

   1. Burn the desktop image to a cd-r
   2. Start the computer with the desktop cd
   3. Select "Try without installing"
   4. Observe the monitor power light changed from green to yellow, which indicates no signal from the computer.
   5. Wait 7-8 minutes for the power light on the monitor to turn green again.
   6. Wait for the screen to appear in a dark backlit screen
   7. Hit <ENTER>
   8. Wait for the login prompt
   9. Hit <ENTER> to login
 10. Enter "ubuntu" as the username
 11. Hit <ENTER> as the password
 12. Wait some more for the desktop to appear.
 13. Total time from menu to desktop, approximately 15 minutes

I can reproduce this every time I start the desktop cd, with or without using the live environment. Logs were created booting with debug=

Charlie Kravetz (charlie-tca) wrote :
Charlie Kravetz (charlie-tca) wrote :
Charlie Kravetz (charlie-tca) wrote :
Nate Wiebe (natew) on 2010-02-25
Changed in ubiquity (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Charlie Kravetz (charlie-tca) wrote :

Any activity on this issue?

Changed in ubiquity (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Evan (ev) wrote :

Please do not set the priority on your own bugs.

This sounds like a nouveau or xorg bug. It's definitely not a ubiquity bug as ubiquity doesn't start in the "Try Xubuntu without installing" option until *after* you've gotten to the desktop and clicked on it. Moving to xorg.

Changed in ubiquity (Ubuntu):
importance: High → Undecided
status: Confirmed → Invalid
Bryce Harrington (bryce) on 2010-03-26
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu)
Chris Halse Rogers (raof) wrote :

This should be fixed in the Beta 1 CDs. Could you please check with these, or a more recent daily, to verify that this problem has been resolved?

Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Bryce Harrington (bryce) on 2010-03-28
Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: Incomplete → New
status: New → Incomplete

This problem has not been fixed as of lucid beta or the March 28 daily lucid
build (I just tested both with the same result as before). The issue seems
to affect users with LCD TV's (and possibly nvidia video cards) but the bug
disapears when one plugs in their computer to an LCD monitor.

Considering that many people have LCD TV's (and nvidia video cards) and that
those users OS's are incapacitated by the bug, should the bug be marked as
critical under the bug level definitions?

See Bug #545648 for more info.
If there is any way I can help please let me know because Ubuntu Lucid does
not work at all on my system because of this bug. Thanks - Adam

Bryce Harrington (bryce) on 2010-03-29
Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: Incomplete → New
status: New → Incomplete
Bryce Harrington (bryce) wrote :

We're closing this bug since it is has been some time with no response from the original reporter. However, if the issue still exists please feel free to reopen with the requested information. Also, if you could, please test against the latest development version of Ubuntu, since this confirms the bug is one we may be able to pass upstream for help.

Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers