Hardy Installer: 'Attempt to mount a file system with type swap...' fails

Bug #245855 reported by TJ on 2008-07-05
6
Affects Status Importance Assigned to Milestone
ubiquity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: ubiquity

Using the Hardy desktop live CD installer (x86) results in the message:

"The attempt to mount a file system with type swap in LVM VG raid1, LV swap at none failed"

Surely it shouldn't try to mount a swap partition?

The system is configured with four 61GB PATA disks (sda, sdb, sdc, sdd). Each is configured identically from a terminal in the Live CD environment:

/dev/sdX1 3,256MB, Linux raid autodetect (fd)
/dev/sdX2, remainder, Linux raid autodetect (fd)

mdadm is used to create two arrays:

/dev/md0, RAID-1, sda1, sdb1 sdc1, sdd1
/dev/md1, RAID-5, sda2, sdb2, sdc2, sdd2

cryptsetup is used to encrypt /dev/md1 to /dev/mapper/encrypted01

LVM is used to create two physical volumes and volume groups:

VG raid1 on /dev/md0
VG raid5 on /dev/mapper/encrypted01

LVM is used to create five logical volumes:

/dev/mapper/raid1-boot on /dev/raid1/boot in VG raid1, size 256MB
/dev/mapper/raid1-swap on /dev/raid1/swap in VG raid1, size 3GB
/dev/mapper/raid5-root on /dev/raid5/root in VG raid5, size 18GB
/dev/mapper/raid5-var on /dev/raid5/var in VG raid5, size 10GB
/dev/mapper/raid5-home on /dev/raid5/home in VG raid5, size 110GB

33GB in VG raid5 is unallocated.

Using Manual partitioning each logical volume is partitioned with a single primary partition and the appropriate file-system and mount-point is set.

When the installer beings formatting the disks, it stops with the message above and then returns to the partitioning menu of the installer.

I thought this might be related to bug #126328 "swap volume fails to mount" but that is marked as Fix Released. The issue may be caused by partman but it occurs in the context of the installer, thus I've assigned it to ubiquity until it has been triaged (Colin Watson probably knows this issue best).

It could also be related to bug #44609 " RAID not implemented (use alternate CD instead)"

lsmod (forum+ubuntu) wrote :

I also get this message.

I have an already partitionized harddisk.
The reason was that the swap-partition was a logical and not a primary partition!

After repartitionizing the swap to primary it works.

Ok bug #126328 is fixed, but yes may be related to bug #44609, I mark it as confirmed because it happens to 2 users. Hopefully the Installer Team looks at this soon. Thank you for reporting!

Changed in ubiquity (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Phillip Susi (psusi) wrote :

Hardy has reached end of life, have you had this happen with 12.04+?

Changed in ubiquity (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for ubiquity (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in ubiquity (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers