Ubuntu 21.04 encrypted disk with zfs, fails to start/decrypt with recovery key

Bug #1926196 reported by ulrich
16
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
ubiquity (Ubuntu)
Triaged
High
Jean-Baptiste Lallement
Impish
Triaged
High
Jean-Baptiste Lallement

Bug Description

I installed Ubuntu 21.04 with zfs and encrypted disk and recorded the recovery key, after the install reboot and enter the recovery key, it doesn't work, i tried this with a virtual and a hardware install.

I also tried this lvm and encryption in a virtual and hardware install this worked.

ulrich (k-mail-q)
tags: added: hirsute
Revision history for this message
Leó Kolbeinsson (leok) wrote :

I was unable to reproduce this with Ubuntu Hirsute ISO 20210420 -

Did you enter the passphrase at reboot?

Revision history for this message
ulrich (k-mail-q) wrote :

I entered the 16 digit recovery key.

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in ubiquity (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Sai Vinoba (saivinob) wrote :

I tested with Xubuntu 21.04 iso and confirm the reported issue. Below is what I tried.

1) Install with lvm+encryption option.
2) Note down the recovery key.
3) At next boot, use recovery key instead of passphrase that we set.
4) The key unlocks the disk and we are able to login.
5) Once logged in, used 'luksChangekey' option to change the recovery key. Reboot.
6) Use the new (changed) recovery key. Key unlocks and able to boot into system.

Re-did the test but now with ZFS+encryption option. Step 3) fails to unlock the disk if we use recovery key. After 3 failed attempts, we are dropped to initramfs (busybox) prompt.

Decryption is OK if we use the passphrase we set.

Screenshots are attached below.

Revision history for this message
Sai Vinoba (saivinob) wrote :

First attempt.

Revision history for this message
Sai Vinoba (saivinob) wrote :

Second attempt. The error message is repeated twice (staked above the previous). Normal?!

Revision history for this message
Sai Vinoba (saivinob) wrote :

Third attempt. Drops to busybox prompt.

Changed in ubiquity (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
importance: Undecided → High
Changed in ubiquity (Ubuntu Impish):
assignee: nobody → Jean-Baptiste Lallement (jibel)
Revision history for this message
Leó Kolbeinsson (leok) wrote :

My apologies - I misunderstood the original report and can confirm that this affects my test as well.

Revision history for this message
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1926196

tags: added: iso-testing
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers