Activity log for bug #1445587

Date Who What changed Old value New value Message
2015-04-17 17:21:05 Jason Gerard DeRose bug added bug
2015-04-17 17:21:05 Jason Gerard DeRose attachment added Screenshot from 2015-04-17 09:18:33.png https://bugs.launchpad.net/bugs/1445587/+attachment/4378528/+files/Screenshot%20from%202015-04-17%2009%3A18%3A33.png
2015-04-17 17:22:37 Jason Gerard DeRose description I running Vivid for the host, installing a Vivid qemu guest from the latest daily desktop ISO (sha1sum e8e4f19d4017bec2785aab62894355afb67bfce1). 64bit host and guest. The install seemingly completes correctly, but at the end when you get to the "Installation Complete" dialog, clicking "Restart Now" causes the installer to hang rather than reboot (see attached screenshot). You can work around this by booting the ISO with init=/sbin/upstart. So it's at least related to systemd, although how exactly I don't know. This bug seemingly doesn't occur when installing on physical hardware, only when installing on a qemu VM. I'm not sure whether this happens with other VM solutions like VirtualBox, VMware, etc., as I haven't tested those. I'm running Vivid for the host, installing a Vivid qemu guest from the latest daily desktop ISO (sha1sum e8e4f19d4017bec2785aab62894355afb67bfce1). 64bit host and guest. The install seemingly completes correctly, but at the end when you get to the "Installation Complete" dialog, clicking "Restart Now" causes the installer to hang rather than reboot (see attached screenshot). You can work around this by booting the ISO with init=/sbin/upstart. So it's at least related to systemd, although how exactly I don't know. This bug seemingly doesn't occur when installing on physical hardware, only when installing on a qemu VM. I'm not sure whether this happens with other VM solutions like VirtualBox, VMware, etc., as I haven't tested those.
2015-04-19 09:31:45 Martin Pitt bug added subscriber Mathieu Trudel-Lapierre
2015-04-19 09:48:39 Martin Pitt ubiquity (Ubuntu): importance Undecided Medium
2015-04-19 09:48:40 Martin Pitt ubiquity (Ubuntu): milestone ubuntu-15.04
2015-04-19 09:48:41 Martin Pitt ubiquity (Ubuntu): assignee Martin Pitt (pitti)
2015-04-19 09:48:43 Martin Pitt ubiquity (Ubuntu): status New In Progress
2015-04-19 09:48:45 Martin Pitt ubiquity (Ubuntu): importance Medium High
2015-04-20 09:04:38 Martin Pitt nominated for series Ubuntu Vivid
2015-04-20 09:04:38 Martin Pitt bug task added ubiquity (Ubuntu Vivid)
2015-04-20 09:14:27 Ubuntu QA Website tags systemd-boot vivid iso-testing systemd-boot vivid
2015-04-20 09:25:08 Erick Brunzell bug added subscriber Erick Brunzell
2015-04-20 11:37:04 Nobuto Murata bug added subscriber Nobuto Murata
2015-04-20 17:10:27 Walter Lapchynski summary Installer hangs after clicking "Restart Now" when running under qemu Installer hangs after clicking "Restart Now"
2015-04-20 17:12:22 Walter Lapchynski description I'm running Vivid for the host, installing a Vivid qemu guest from the latest daily desktop ISO (sha1sum e8e4f19d4017bec2785aab62894355afb67bfce1). 64bit host and guest. The install seemingly completes correctly, but at the end when you get to the "Installation Complete" dialog, clicking "Restart Now" causes the installer to hang rather than reboot (see attached screenshot). You can work around this by booting the ISO with init=/sbin/upstart. So it's at least related to systemd, although how exactly I don't know. This bug seemingly doesn't occur when installing on physical hardware, only when installing on a qemu VM. I'm not sure whether this happens with other VM solutions like VirtualBox, VMware, etc., as I haven't tested those. STEPS TO REPRODUCE 1. Boot Vivid 2. Select "Install" (not "Try before installing") 3. Go through the installation process 4. Upon successful installation, select "Reboot Now" EXPECTED RESULTS * system reboots ACTUAL RESULTS * system does not reboot or shutdown * cannot get to tty AFFECTS * images: 20160417+, all flavors * ubiquity 2.21.22 * VirtualBox, QEMU, bare metal NOTES * this was mentioned earlier in the cycle but on older bugs, so this may be a regression of some kind * cyphermox claims this does NOT happen in the live session WORKAROUND * hard reboot * boot with init=/sbin/upstart
2015-04-20 17:34:51 Launchpad Janitor branch linked lp:ubiquity
2015-04-20 17:34:58 Martin Pitt ubiquity (Ubuntu Vivid): status In Progress Fix Committed
2015-04-20 19:22:37 Launchpad Janitor ubiquity (Ubuntu Vivid): status Fix Committed Fix Released
2015-04-22 16:22:56 gravy45 attachment added Install restart.png https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/1445587/+attachment/4381562/+files/Install%20restart.png