thunar approx. 26 seconds first start delay

Bug #782729 reported by pazuzuthewise on 2011-05-14
14
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
thunar (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: thunar

After booting the system, when trying to launch thunar (either by a launcher shortcut or from inside the terminal), it has a approximately 26 seconds delay until it starts.
It creates a process named "Thunar" (with capital T), which remains active even if the thunar window is closed.
Subsequent launching of thunar (either with or without terminating the above-mentioned "Thunar" process) function normally (really fast). They create a "thunar" process (with small "t").

Found an upstream bug report on same issue:
[URL="https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373"]https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373[/URL]

Installed pcmanfm, that doesn't have a "browse network" left panel shortcut as thunar has, and it starts up normally, even right after booting.
Also, with thunar I was not trying to access a network share.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.04
Package: thunar 1.2.1-3ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic-pae 2.6.38.2
Uname: Linux 2.6.38-8-generic-pae i686
NonfreeKernelModules: fglrx
Architecture: i386
Date: Sat May 14 19:07:16 2011
InstallationMedia: Xubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release i386 (20110427)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:en
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: thunar
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

pazuzuthewise (pazuzuthewise) wrote :
Miles Prower (tails) wrote :

This also applies to the 64 bit release. I'm running Xubuntu 11.04 (upgrade from 10.10, which was a fresh install).

Uname: Linux Tails3 2.6.38-8-generic #42-Ubuntu SMP Mon Apr 11 03:31:24 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Thunar version: Thunar 1.2.1 (Xfce 4.8.0)
Arch: x86_64

It is possibly a duplicate of bug 775117, but in my case there is no error
message whatsoever. The reporter of bug 775117 states that he usually gets
an error message from thunar when the error happens.

On Sat, May 28, 2011 at 11:47 AM, Lionel Le Folgoc <email address hidden>wrote:

> *** This bug is a duplicate of bug 775117 ***
> https://bugs.launchpad.net/bugs/775117
>
> ** This bug has been marked a duplicate of bug 775117
> Thunar hangs on first launch of each session
>
> --
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/782729
>
> Title:
> thunar approx. 26 seconds first start delay
>
> Status in “thunar” package in Ubuntu:
> New
>
> Bug description:
> Binary package hint: thunar
>
> After booting the system, when trying to launch thunar (either by a
> launcher shortcut or from inside the terminal), it has a approximately 26
> seconds delay until it starts.
> It creates a process named "Thunar" (with capital T), which remains active
> even if the thunar window is closed.
> Subsequent launching of thunar (either with or without terminating the
> above-mentioned "Thunar" process) function normally (really fast). They
> create a "thunar" process (with small "t").
>
> Found an upstream bug report on same issue:
> [URL="https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373"]
> https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373[/URL]
>
> Installed pcmanfm, that doesn't have a "browse network" left panel
> shortcut as thunar has, and it starts up normally, even right after booting.
> Also, with thunar I was not trying to access a network share.
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 11.04
> Package: thunar 1.2.1-3ubuntu2
> ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic-pae 2.6.38.2
> Uname: Linux 2.6.38-8-generic-pae i686
> NonfreeKernelModules: fglrx
> Architecture: i386
> Date: Sat May 14 19:07:16 2011
> InstallationMedia: Xubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release i386 (20110427)
> ProcEnviron:
> LANGUAGE=en_US:en
> LANG=en_US.UTF-8
> SHELL=/bin/bash
> SourcePackage: thunar
> UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
>
> To unsubscribe from this bug, go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/thunar/+bug/782729/+subscribe
>

pazuzuthewise (pazuzuthewise) wrote :

From Bug 775117 it seems this is an upstream issue, assigned to <xfce-bugs
#7373 <http://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373>>.

On Sun, May 29, 2011 at 12:21 AM, Pazuzu the Wise
<email address hidden>wrote:

> It is possibly a duplicate of bug 775117, but in my case there is no error
> message whatsoever. The reporter of bug 775117 states that he usually gets
> an error message from thunar when the error happens.
>
>
> On Sat, May 28, 2011 at 11:47 AM, Lionel Le Folgoc <email address hidden>wrote:
>
>> *** This bug is a duplicate of bug 775117 ***
>> https://bugs.launchpad.net/bugs/775117
>>
>> ** This bug has been marked a duplicate of bug 775117
>> Thunar hangs on first launch of each session
>>
>> --
>> You received this bug notification because you are a direct subscriber
>> of the bug.
>> https://bugs.launchpad.net/bugs/782729
>>
>> Title:
>> thunar approx. 26 seconds first start delay
>>
>> Status in “thunar” package in Ubuntu:
>> New
>>
>> Bug description:
>> Binary package hint: thunar
>>
>> After booting the system, when trying to launch thunar (either by a
>> launcher shortcut or from inside the terminal), it has a approximately 26
>> seconds delay until it starts.
>> It creates a process named "Thunar" (with capital T), which remains
>> active even if the thunar window is closed.
>> Subsequent launching of thunar (either with or without terminating the
>> above-mentioned "Thunar" process) function normally (really fast). They
>> create a "thunar" process (with small "t").
>>
>> Found an upstream bug report on same issue:
>> [URL="https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373"]
>> https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373[/URL]
>>
>> Installed pcmanfm, that doesn't have a "browse network" left panel
>> shortcut as thunar has, and it starts up normally, even right after booting.
>> Also, with thunar I was not trying to access a network share.
>>
>> ProblemType: Bug
>> DistroRelease: Ubuntu 11.04
>> Package: thunar 1.2.1-3ubuntu2
>> ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic-pae 2.6.38.2
>> Uname: Linux 2.6.38-8-generic-pae i686
>> NonfreeKernelModules: fglrx
>> Architecture: i386
>> Date: Sat May 14 19:07:16 2011
>> InstallationMedia: Xubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release i386
>> (20110427)
>> ProcEnviron:
>> LANGUAGE=en_US:en
>> LANG=en_US.UTF-8
>> SHELL=/bin/bash
>> SourcePackage: thunar
>> UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
>>
>> To unsubscribe from this bug, go to:
>> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/thunar/+bug/782729/+subscribe
>>
>
>

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.