Ubuntu 9.04 hangs on ThinkPad Ultrabay drive eject

Bug #366145 reported by Jakub Maleszewski on 2009-04-24
18
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
thinkpad (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hello,

I found problem in new Ubuntu 9.04 with kernel 2.6.28-11-generic. On my ThinkPad T41p (2373-GEG) it hangs when I use "echo eject > /proc/acpi/ibm/bay" to eject my UltraBay drive to save power. On other distributions and on Ubuntu 9.04 Alpha 5 it works (it's strange that something works on alpha but not on stable).

Steps to reproduce:

1. Boot Ubuntu on your T41p (I think other ThinkPads are also affected)
2. Type in terminal as root "echo eject > /proc/acpi/ibm/bay"
3. Happy system hang :)

When Ubuntu is started in single-user mode, everything works without problems. So on login screen I switched to console with Ctrl+Alt+F1, logged in and typed "echo eject...". There are kernel messages:

ata2.00: ST_FIRST: !(DRQ|ERR|DF)
ata2.00: cmd a0/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/a0 tag 0
              cdb 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
              res 00/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/00 Emask 0x2 (HSM violation)

After that Ubuntu simply hangs.

Any help will be appreciated.

and sorry for my bad english :)

// sorry for this bug: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/366143 submitted accidentaly. Please remove it.

description: updated
Monkey (monkey-libre) on 2010-03-22
tags: added: jaunty
affects: ubuntu → thinkpad (Ubuntu)
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers