[radeon] Kubuntu 19.10 System Settings Add-On Installer "Details" text unreadable

Bug #1845823 reported by Chris Guiver
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
systemsettings (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

19.10 QA-test 'live' on dell [optiplex] 780 (c2q-q9400, 8gb, amd/ati cedar radeon hd 5000/6000/7350/8350)

This was noticed on an fresh install last night (in setup post-install on same box), I had it occur on yesterday's daily ISO and it has occurred with today's daily ISO (see next line). It's probably related to video card; I've seen other corrupted text too, but this is the easist to re-create..

deb cdrom:[Kubuntu 19.10 _Eoan Ermine_ - Beta amd64 (20190928)]/ eoan main multiverse restricted universe

Please refer picture - On right display look for mouse pointer; text being displayed "Details" looked corrupted.

This issue is really minor, the purpose can be understood in this case, though other times it appeared to be multiple lines of text (12-15 words)

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 19.10
Package: systemsettings 4:5.16.5-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.3.0-13.14-generic 5.3.0
Uname: Linux 5.3.0-13-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu7
Architecture: amd64
CasperVersion: 1.419
CurrentDesktop: KDE
Date: Sun Sep 29 04:09:35 2019
LiveMediaBuild: Kubuntu 19.10 "Eoan Ermine" - Beta amd64 (20190928)
SourcePackage: systemsettings
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
---
ProblemType: Bug
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu7
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: kubuntu 4718 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: kubuntu 4718 F.... pulseaudio
CasperVersion: 1.419
CurrentDesktop: KDE
DistroRelease: Ubuntu 19.10
IwConfig:
 lo no wireless extensions.

 enp0s25 no wireless extensions.
LiveMediaBuild: Kubuntu 19.10 "Eoan Ermine" - Beta amd64 (20190928)
MachineType: Dell Inc. OptiPlex 780
Package: systemsettings 4:5.16.5-0ubuntu1
PackageArchitecture: amd64
ProcFB: 0 radeondrmfb
ProcKernelCmdLine: file=/cdrom/preseed/username.seed maybe-ubiquity initrd=/casper/initrd quiet splash --- maybe-ubiquity
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.3.0-13.14-generic 5.3.0
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-5.3.0-13-generic N/A
 linux-backports-modules-5.3.0-13-generic N/A
 linux-firmware 1.182
RfKill:

Tags: eoan
Uname: Linux 5.3.0-13-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 02/13/2010
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A03
dmi.board.name: 0200DY
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA03:bd02/13/2010:svnDellInc.:pnOptiPlex780:pvr:rvnDellInc.:rn0200DY:rvrA00:cvnDellInc.:ct3:cvr:
dmi.product.name: OptiPlex 780
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote :
description: updated
Revision history for this message
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1845823

tags: added: iso-testing
Revision history for this message
Rik Mills (rikmills) wrote :

Do not see this on a machine with Intel or Nvidia graphics, so yes, likely driver/card related.

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote :

Could NOT re-create this issue on
dell [optiplex] 755 (c2d-e8300, 8gb, amd/ati radeon rv610/radeon hd2400 pro/xt)
dell [optiplex] 755 (c2d-e6850, 5gb, amd/ati radeon rv516/x1300/x1550)
hp dc7700 (c2d-e6320, 5gb, nvidia quadro nvs 290)

Attempted to re-create with

Menu -> System.Settings -> Workspace.Theme -> Get.New.Plasma.Themes -> (2nd non-list view)

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote :

I booted Kubuntu 19.10 daily (whatever I last tested so likely same as prior tests) on
dell [optiplex] 960 (c2q-q9400, 8gb, amd/ati cedar radeon hd 5000/6000/7350/8350)

The ISSUE was re-created on this box. `sudo lshw -C video` produces on this d960
  *-display
       description: VGA compatible controller
       product: Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
       vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 00
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=radeon latency=0
       resources: irq:34 memory:e0000000-efffffff memory:f7de0000-f7dfffff ioport:dc00(size=256) memory:c0000-dffff

Thus it's likely an issue with the graphics card, or 'radeon' driver, and assigned to the incorrect package...

`sudo lshw -C video` on the original dell 780 (optiplex) is
           *-display
                description: VGA compatible controller
                product: Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
                vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                version: 00
                width: 64 bits
                clock: 33MHz
                capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
                configuration: driver=radeon latency=0
                resources: irq:34 memory:d0000000-dfffffff memory:fe9e0000-fe9fffff ioport:dc00(size=256) memory:c0000-dffff

I also saw on #ubuntu-bugs-announce earlier today https://bugs.launchpad.net/bugs/1845865 which has a GIF of someone on 19.10, the issue to me looks related if not the same issue (I marked that bug incomplete as no description was present, the GIF provided is why I added it)

Revision history for this message
Ubuntu Kernel Bot (ubuntu-kernel-bot) wrote : Missing required logs.

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1845823

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : AlsaInfo.txt

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated
Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : CRDA.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : CurrentDmesg.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : Dependencies.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : Lspci.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : Lsusb.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : ProcCpuinfoMinimal.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : ProcEnviron.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : ProcInterrupts.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : ProcModules.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : PulseList.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : UdevDb.txt

apport information

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : WifiSyslog.txt

apport information

Chris Guiver (guiverc)
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote : Re: Kubuntu 19.10 System Settings Add-On Installer "Details" text unreadable
summary: - Kubuntu 19.10 System Settings Add-On Installer "Details" text unreadable
+ [radeon] Kubuntu 19.10 System Settings Add-On Installer "Details" text
+ unreadable
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in systemsettings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote :

Thank you for reporting this bug to Ubuntu.

Ubuntu 19.10 (eoan) reached end-of-life on July 17, 2020.

See this document for currently supported Ubuntu releases:
https://wiki.ubuntu.com/Releases

We appreciate that this bug may be old and you might not be interested in discussing it any more. But if you are then please upgrade to the latest Ubuntu version and re-test. If you then find the bug is still present in the newer Ubuntu version, please add a comment here telling us which new version it is in.

Changed in systemsettings (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for systemsettings (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in systemsettings (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers