iio-sensor-proxy can't find i2c-BOSC0200:00/iio:device0

Bug #1851935 reported by Giovanni Caligaris on 2019-11-09

This bug report will be marked for expiration in 56 days if no further activity occurs. (find out why)

6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
systemd (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have a tablet by ALLDOCUBE iWork10 Pro i15-TD and the orientation of the screen is wrong. Currently when sitting on landscape it gives me bottom-up when it should be right-up

$ monitor-sensor
    Waiting for iio-sensor-proxy to appear
+++ iio-sensor-proxy appeared
=== Has accelerometer (orientation: bottom-up)
=== No ambient light sensor
    Accelerometer orientation changed: bottom-up
    Accelerometer orientation changed: right-up
    Accelerometer orientation changed: bottom-up

Also, the systemd service has a hard time finding the sensor.

iio-sensor-proxy.service - IIO Sensor Proxy service
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/iio-sensor-proxy.service; static; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Sat 2019-11-09 12:51:33 GMT; 18min ago
 Main PID: 4182 (iio-sensor-prox)
    Tasks: 3 (limit: 4566)
   CGroup: /system.slice/iio-sensor-proxy.service
           β””─4182 /usr/sbin/iio-sensor-proxy

Nov 09 12:51:33 tablet-i1002SG systemd[1]: Starting IIO Sensor Proxy service...
Nov 09 12:51:33 tablet-i1002SG systemd[1]: Started IIO Sensor Proxy service.
Nov 09 12:51:33 tablet-i1002SG iio-sensor-prox[4182]: Could not find trigger name associated with /sys/devices/pci0000:00/808622C1:02/i2c-2/i2c-BOSC0200:00/iio:device0

I have created file /lib/udev/hwdb.d/61-sensor-local.hwdb

sensor:modalias:acpi:BOSC0200*:dmi*
 ACCEL_MOUNT_MATRIX=1, 0, 0; 0, 1, 0; 0, 0, 1

And have updated after

sudo systemd-hwdb update
sudo udevadm trigger

After running udevadm info -export-db | grep ACCEL it will not find anything.

Help please.

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

Try maybe reporting it upstream on https://github.com/hadess/iio-sensor-proxy ?

Balint Reczey (rbalint) wrote :

What version of Ubuntu/systemd do you use? Support may be present in the latest Ubuntu release.

Changed in systemd (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Giovanni Caligaris (junocomp) wrote :

Hi Balint, I tried on 18.04 and 19.10.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers