systemd starts suspend service on startup and gets stuck...

Bug #1756437 reported by Michael Neuffer
16
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
systemd (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

root@charion:~# systemctl status
● charion
    State: starting
     Jobs: 2 queued
   Failed: 1 units
    Since: Fri 2018-03-16 20:37:37 CET; 39min ago
   CGroup: /
           ├─user.slice
           │ ├─user-122.slice
           │ │ ├─user@122.service
           │ │ │ ├─pulseaudio.service
           │ │ │ │ └─2981 /usr/bin/pulseaudio --daemonize=no
           │ │ │ ├─at-spi-dbus-bus.service
[...]

root@charion:~# systemctl list-jobs
 JOB UNIT TYPE STATE
2076 systemd-suspend.service start running
2075 suspend.target start waiting

2 jobs listed.
root@charion:~#

On the console is visible:
"A start job is running for Suspend" and the time it is already running.

This is while I am logged into a gdm3/Gnome session.

I've already deleted all snap packages which provided additional shutdown/suspend targets.
I had those under suspicion initially.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: systemd 237-3ubuntu4
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-12.13-generic 4.15.7
Uname: Linux 4.15.0-12-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia_modeset nvidia
ApportVersion: 2.20.8-0ubuntu10
Architecture: amd64
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Fri Mar 16 21:22:41 2018
InstallationDate: Installed on 2018-02-28 (16 days ago)
InstallationMedia: Xubuntu 17.10 "Artful Aardvark" - Release amd64 (20180105)
MachineType: Dell Inc. Precision M4800
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.15.0-12-generic root=UUID=d0075e29-dbce-40fe-8c81-b56b505b40b9 ro video=vesa:off vga=normal
SourcePackage: systemd
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 05/14/2017
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A19
dmi.board.name: 0PMFT3
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 9
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA19:bd05/14/2017:svnDellInc.:pnPrecisionM4800:pvr00:rvnDellInc.:rn0PMFT3:rvrA00:cvnDellInc.:ct9:cvr:
dmi.product.name: Precision M4800
dmi.product.version: 00
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

Revision history for this message
Michael Neuffer (neuffer) wrote :
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in systemd (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Dan Streetman (ddstreet) wrote :

please reopen if this is still an issue

Changed in systemd (Ubuntu):
status: Confirmed → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers