software-center crashed trying to load icons while a upgrade was running

Bug #962823 reported by Marc Bellersen on 2012-03-23
92
This bug affects 20 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
software-center (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

software-center crashed during start

ProblemType: Crash
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: software-center 5.1.13.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-19.30-generic 3.2.11
Uname: Linux 3.2.0-19-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
ApportVersion: 1.94.1-0ubuntu2
Architecture: amd64
CrashCounter: 1
Date: Fri Mar 23 07:40:42 2012
ExecutablePath: /usr/share/software-center/software-center
InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Alpha amd64 (20120320)
InterpreterPath: /usr/bin/python2.7
PackageArchitecture: all
ProcCmdline: /usr/bin/python /usr/bin/software-center
ProcEnviron:
 LANG=de_DE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
PythonArgs: ['/usr/bin/software-center']
SourcePackage: software-center
Title: software-center crashed with GError in function(): Symbol konnte nicht geladen werden
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo

Marc Bellersen (marcbellersen) wrote :
tags: removed: need-duplicate-check
Michael Vogt (mvo) wrote :

Thanks for your bugreport.

This is a confusing error, the humanity-icon-theme is installed and that contains:
  /usr/share/icons/Humanity/actions/16/package-{install,upgrade,remove}.svg

Is this from a fresh install? I wonder if maybe there is a issue with the svg loader or something?

visibility: private → public
Changed in software-center (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Michael Vogt (mvo) wrote :

The duplicate #962419 happend during a upgrade, did you expereince this bug too while a update was running?

They were generated at about the same time, within a few seconds
On Mar 27, 2012 4:10 AM, "Michael Vogt" <email address hidden> wrote:

> The duplicate #962419 happend during a upgrade, did you expereince this
> bug too while a update was running?
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to a
> duplicate bug report (962419).
> https://bugs.launchpad.net/bugs/962823
>
> Title:
> software-center crashed with GError in function(): Symbol konnte nicht
> geladen werden
>
> Status in “software-center” package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> software-center crashed during start
>
> ProblemType: Crash
> DistroRelease: Ubuntu 12.04
> Package: software-center 5.1.13.1
> ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-19.30-generic 3.2.11
> Uname: Linux 3.2.0-19-generic x86_64
> NonfreeKernelModules: nvidia
> ApportVersion: 1.94.1-0ubuntu2
> Architecture: amd64
> CrashCounter: 1
> Date: Fri Mar 23 07:40:42 2012
> ExecutablePath: /usr/share/software-center/software-center
> InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Alpha amd64
> (20120320)
> InterpreterPath: /usr/bin/python2.7
> PackageArchitecture: all
> ProcCmdline: /usr/bin/python /usr/bin/software-center
> ProcEnviron:
> LANG=de_DE.UTF-8
> SHELL=/bin/bash
> PythonArgs: ['/usr/bin/software-center']
> SourcePackage: software-center
> Title: software-center crashed with GError in function(): Symbol konnte
> nicht geladen werden
> UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
> UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
>
> To manage notifications about this bug go to:
>
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/software-center/+bug/962823/+subscriptions
>

Thanks, so both bugs happend during a upgrade? That is helpful information :)

Michael Vogt (mvo) on 2012-03-29
summary: - software-center crashed with GError in function(): Symbol konnte nicht
- geladen werden
+ software-center crashed trying to load icons while a upgrade was
+ running
Jan Hoffmann (jan-hoffmann) wrote :

This bug makes it impossible to use Software Center if the humanity icon theme is not installed. I would expect that the icons are simply replaced by some place holder if they can't be found, but crashing because of a missing icon is really unexpected and bad behaviour for me.
I have installed only the GNOME icon theme which does not contain the icons required by Software Center, so I can't use it without installing an icon theme that I won't be using.

Dick Kniep (dickkniep-b) wrote :

The bug occurred when I was updateing the system, so maybe it has something to do with that action. Probably because both pgms use dpkg to get the installed packages.
After restart the Software Center was usable again.

emarkay (mrk) wrote :

What more data do you need to change status from "incomplete"?

DWright (dwright-linuxmail) wrote :

I too got this issue while I was updating the system. IMHO Dick Kniep is correct, the issue seems stem from the fact that both programs use dpkg to the packages.

Changed in software-center (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Yann Dìnendal (yannbreliere) wrote :

I got this bug when updating too. I don't have any default icon theme missing.
While the updates installed, I searched for an uninstalled application in the dash, clicked to open it in the software-center, and got this crash. I tried several times to open it and it crashed each time.
Now that the updates installation is finished, I can open software-center.
i have again installed updates, and tried to reproduce it, but software-center opened correctly, so maybe it only happens when the software-center has not yet been opened in the current session?

Erik Axelsson (erikaxelsson1) wrote :

I also agree that it is probably connected to upgrading ubuntu and starting ubuntu software center on the same time.

Joel Kaiser (kaiser-joel) wrote :

same for me too. While I was upgrading I can't start my sofware-center

Changed in software-center (Ubuntu):
assignee: nobody → Linux-ubuntu david (david-suisse1)
assignee: Linux-ubuntu david (david-suisse1) → nobody
Ryan O'Hara (minitech-me) wrote :

This also appears to affect Ubuntu One.

Changed in software-center (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
Changed in software-center (Ubuntu):
importance: Medium → Undecided
viaimpedita (viaimpedita-u) wrote :

today after an upgrade software center doesn't start also after a reboot

Changed in software-center (Ubuntu):
status: Confirmed → New
status: New → Incomplete
Changed in software-center (Ubuntu):
status: Incomplete → New
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers