Visioneer OneTouch 5300 USB Scanner detected but not working

Bug #9921 reported by Fabián Rodríguez on 2004-11-05
6
Affects Status Importance Assigned to Milestone
sane-backends (Ubuntu)
Medium
Martin Pitt

Bug Description

I have a Visioneer OneTouch 5300 USB Scanner that looks like it's being
detected, but scanimage -l reports "No scanners were identified.".

sane-find-scanner reports the following:

found USB scanner (vendor=0x04a7 [PRIMAX], product=0x0221 [Visioneer OneTouch
5300 USB ]) at libusb:001:006
found USB scanner (vendor=0x1915, product=0x2233) at libusb:001:002
  # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
  # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

This same scanner was *not* working under Mandrake 9.2 and 10.0 official.

Matt Zimmerman (mdz) wrote :

Please take a look at bug #8241 and see if perhaps you have the same problem

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

After reviewing #1485 I tried the following:
- Connecting directly to PC (not via USB hub): this reported the same as before
except the libusb reference was 004:003
- Making the change mentioned in comment #21 and unplugging + plugging back the
scanner, same results except libusb reference was 004:004
- Tried the permission change command mentione din comment #6, it reported back
"chmod: failed to get attributes of `/proc/usb/004/004': No such file or directory"

dmesg reports this when plugging back the scanner:

ohci_hcd 0000:00:10.1: wakeup
usb 4-2: new full speed USB device using address 4
usb 1-2.2: usbfs: USBDEVFS_CONTROL failed cmd sane-find-scann rqt 128 rq 6 len
100 ret -32
usb 1-2.2: usbfs: USBDEVFS_CONTROL failed cmd sane-find-scann rqt 128 rq 6 len
100 ret -32

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

Is there any further information I can provide to make this progress ?

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

My good friend Ricardo from Argentina pointed out that the Sane site mayb be
outdated:
http://www.sane-project.org/unsupported/visioneer-onetouch5300.html

It reports:
$Date: 2003/10/05 09:27:10 $ $Author: hmg-guest $

According to this, the OneTouch 5300 USB should work OK:
http://www.dotaster.com/~shuu/linux/usbmgr/

I'll be trying that in the next few days an report back, unless someone else can
do it before me.

Matt Zimmerman (mdz) wrote :

A somewhat newer version of xsane is available in Hoary, if you are able to test
that

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

Will be testing this with Hoary (5.04 preview) shortly.

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

Tested this with an updated Hoary 5.04 preview (as of yesterday) and this device
still isn't recognized.

Martin Pitt (pitti) wrote :

I just checked the current sane-backends package in Breezy, and the scanner is
mentioned in the hotplug list, so it should actually work.

Can you please test the current Breezy live CD (Colony 3)? If it still doesn't
work, can you please put the output of "lsusb" here?

Martin Pitt (pitti) wrote :

(In reply to comment #8)
> I just checked the current sane-backends package in Breezy, and the scanner is
> mentioned in the hotplug list, so it should actually work.
>
> Can you please test the current Breezy live CD (Colony 3)? If it still doesn't
> work, can you please put the output of "lsusb" here?

No news about this for a month, so I close this for now. Also, Breezy saw a lot
of hotplug stabilization, so chances are that it even works now.

If it still does not work, please answer with the debugging output I asked for,
then I can reopen this bug.

Thanks for the report!

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

Tested this under Breezy (5.10), still not working, same results as before,
connected directly to PC (not via hub).

lsusb reports:
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 045e:0039 Microsoft Corp. IntelliMouse Optical
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 002: ID 04a7:0221 Visioneer OneTouch 5300 Scanner
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

sane-find-scanner reports:
found USB scanner (vendor=0x04a7 [PRIMAX], product=0x0221 [Visioneer OneTouch
5300 USB ]) at libusb:001:002
  # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
  # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

Martin Pitt (pitti) wrote :

(In reply to comment #10)

> Bus 001 Device 002: ID 04a7:0221 Visioneer OneTouch 5300 Scanner
> Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
>
> sane-find-scanner reports:
> found USB scanner (vendor=0x04a7 [PRIMAX], product=0x0221 [Visioneer OneTouch

OK, the vendor and product ID are known to /etc/hotplug/usb/libsane.usermap, but
let's check:

 * What is the output of 'ls -l /proc/bus/usb/001'?
 * does 'sudo scanimage -l' work? (i. e. as root)
 * does it work when you power on the scanner when the computer is already booted?

Martin Pitt (pitti) wrote :

No answer for a month, so I close this bug for now to clean up Bugzilla. I will
reopen the bug if I get an answer.

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

I no longer have this hardware, it was destroyed in an accident.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.