Scanner isn't detected by scanimage -L (dapper)

Bug #27149 reported by Crispin Flowerday on 2005-12-15
8
Affects Status Importance Assigned to Milestone
sane-backends (Ubuntu)
Medium
Tollef Fog Heen

Bug Description

I have a usb scanner, and in dapper this isn't detected by scanimage -L. This is
a permissions problem, and I can fix it by running:

sudo chmod root.scanner /dev/bus/usb/002/002
sudo chown 660 /dev/bus/usb/002/002

This makes scanimage -L find the scanner, and I can then use The GIMP to scan
images just fine.

(BTW, this feels like the same bug as bug 22438)

Richard Kleeman (kleeman) wrote :

Confirmed here as well. I noticed that the bug appeared when hotplug was
removed. According to the dapper roadmap there is a major upgrade of udev in
which hotplug (which originally handled the issue of setting permissions here
according to the bug you cited) was removed. Devs does this mean that udev is
not doing this job (and others) properly (yet?)?

Martin Pitt (pitti) wrote :

Hi Tollef!

It seems that libsane does not ship any udev rules file. It should, otherwise
permissions cannot be adapted.

Tollef Fog Heen (tfheen) wrote :

Apparently, I had forgotten to upload a new, fixed version of sane-backends. I have now uploaded it, and it should fix
this problem for you.

Sorry for the inconvenience, and please reopen the bug if your problem is not fixed by upgrading to sane-backends 1.0.16-
5ubuntu1.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.