No metadata extraction in MediaExport plugin

Bug #1153803 reported by Steffen Heyne

This bug report was converted into a question: question #224140: No metadata extraction in MediaExport plugin.

6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
rygel (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I'm using Ubuntu Server 12.10 (no desktop, headless) together with rygel updates ppa ppa:yg-jensge/gupnp. (Same thing happens with gupnp-unstable ppa)

I installed rygel and adapted rygel.conf to my needs. Basically I enabled the MediaExport plugin with extract-metadata=true.
I can see the server library on my Android phone using Bubblepnp and also playing music works. All seems to be working.

BUT: in the library under "Music" I only have an "ALL" folder listing all filenames, all with "Unknown Artist". I'm pretty sure that at least some of my mp3 have some metadata, but nothing seems to get extracted and therefore nothing is in the library under Artist/Genre etc.

I'm using Ubuntu 12.10 together with the same rygel on my notebook and it works fine with metadata. But here I'm using Gnome etc. What I suspect is that some dependencies for metadata extraction during rygel install on the Ubuntu Server are not installed.

(Rygel was also the first "audio" tool I installed on a fresh Ubuntu 12.10 Server install. So there was no Alsa nor gstreamer stuff installed beforehand. Only what rygel installed as its own dependencies). On my Ubuntu Server there is no Desktop installed as I'm using it headless.

So what is necessary for MediaExport plugin to extract metadata (from mp3)? I didn't install tracker (and rygel-tracker) as it installs some X11 and gnome stuff. I think MediaExport uses other tools to get the metadata..

Thank you for your help!
steffen

description: updated
description: updated
description: updated
Revision history for this message
Jens Georg (yg-jensge) wrote :

You're most likely missing the mp3 parsers/codecs from gstreamer. installing gst-plugins-good, -bad, -ugly and -ffmpeg (Rygel 0.16.x) or -avcodec (Rygel >= 0.17) should fix this.

Revision history for this message
Jens Georg (yg-jensge) wrote :

After installing, remove $HOME/.cache/rygel/media-export.db to force reindexing

Revision history for this message
Steffen Heyne (steffen-heyne) wrote :

Arrgh, yes I missed the gstreamer0.10-plugins-ugly. I already thought in that direction but missed it somehow.

Now it works fine. I'm really excited about rygel. Especially in combination with bubbleupnp (and bubbleupnp server).

Probably I write some other question to the rygel mailing list :-)

Thank you,
steffen

Revision history for this message
Steffen Heyne (steffen-heyne) wrote :

There was a simple solution to my problem. No bug anymore.

Changed in rygel (Ubuntu):
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Related questions