characters can only be accented when mouse is over urxvt terminal

Bug #632364 reported by indium on 2010-09-07
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
rxvt-unicode (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: rxvt-unicode

Hi,

for a long time I've been puzzled about howto get accents on character in the urxvt terminal. I have now found some logic in it.

In any ubuntu version up till now I've installed an international version of the US keyboard. With that I can type " ' e " to get an "é".
(typing the accent and the 'e' right after eachother).

But sometimes it didn't work, for no apparent reason.

I usually use urxvt as a terminal (i.e. rxvt-unicode) and have my LANG=en_US.utf8

Today I discovered that xterm doesn't have this problem: it always produces accented characters when I follow this procedure above.

In urxvt I can change the x11 focus by ALT-TABbing to another window. When I go to another urxvt terminal like that, this focussed terminal doesn't have the mouse pointing at it:
If it's a xterm, there's no problem: accents work.
If it's an urxvt, it doesn't work and I first have to move the mouse into the window to get the accents.

If you have this bug as well, you can either move your mouse 'manually' or write a script with xdotool to move the mouse in one keyboard click.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: rxvt-unicode 9.06-3ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-24.41-generic 2.6.32.15+drm33.5
Uname: Linux 2.6.32-24-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia wl
Architecture: amd64
Date: Tue Sep 7 14:09:44 2010
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64 (20100429)
ProcEnviron:
 LC_CTYPE=C
 PATH=(custom, user)
 LANG=en_US.utf-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: rxvt-unicode

indium (indium) wrote :
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers