Rhythmbox crashes on startup

Bug #14455 reported by rubinstein on 2005-03-23
40
This bug affects 8 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
rhythmbox (Ubuntu)
High
Sebastien Bacher

Bug Description

After the update yesterday 20050322 rhythmbox (hoary) crashes when starting.
terminal-output:
ph@ubuntu:~$ rhythmbox

Rhythmbox-ERROR **: file rb-ipod-source.c: line 478 (rb_ipod_get_itunesdb_path):
assertion failed: (mount_point != NULL)
aborting...

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

can you get a backtrace of the crash (you can find one in the dialog to send the
bug upstream) ? Do you have an ipod ?

rubinstein (rubinstein) wrote :
Download full text (4.0 KiB)

I don't have an ipod - I wish I had one :-)

bug-buddy says:
Backtrace was generated from '/usr/bin/rhythmbox'

(no debugging symbols found)
Using host libthread_db library "/lib/tls/libthread_db.so.1".
(no debugging symbols found)
`system-supplied DSO at 0xffffe000' has disappeared; keeping its symbols.
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread -1222868256 (LWP 7936)]
[New Thread -1262253136 (LWP 7941)]
[New Thread -1253577808 (LWP 7940)]
[New Thread -1245189200 (LWP 7939)]
[New Thread -1236800592 (LWP 7938)]
[New Thread -1228411984 (LWP 7937)]
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
0xb7472fc1 in __waitpid_nocancel () from /lib/tls/libpthread.so.0
#0 0xb7472fc1 in __waitpid_nocancel () from /lib/tls/libpthread.so.0
#1 0xb7f9dd97 in libgnomeui_module_info_get ()
   from /usr/lib/libgnomeui-2.so.0
#2 <signal handler called>
#3 0xb72e8197 in raise () from /lib/tls/libc.so.6
#4 0xb72e9798 in abort () from /lib/tls/libc.so.6
#5 0xbfffee30 in ?? ()
#6 0x00000000 in ?? ()
#7 0x00000020 in ?? ()
#8 0x0...

Read more...

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

do you know how to rebuild a debug version of the package
(http://www.ubuntulinux.org/wiki/DebuggingProgramCrash/) ? I can build a debug
package and upload it somewhere if needed.

Tom R (tommy21) wrote :

I experienced the same error after that update. I found the cause of this error
to be a mounted blank disc. As soon as i unmounted it, Rhythmbox would start again.

So in my case the bug would be "rhythmbox crashed at startup when blank writable
disc is mounted."

rubinstein (rubinstein) wrote :

Tom is right; Today the bug wasn't reproducible until I put a blank CD-R in - I
also had one in yesterday when starting rhythmbox.

rubinstein (rubinstein) wrote :

gdb output with rhythmbox-debug-package

(gdb) run
Starting program: /usr/bin/rhythmbox
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread -1222872352 (LWP 13159)]
[New Thread -1228477520 (LWP 13164)]
[New Thread -1236866128 (LWP 13165)]
[New Thread -1245254736 (LWP 13166)]
[New Thread -1253643344 (LWP 13167)]
[New Thread -1262318672 (LWP 13168)]

Rhythmbox-ERROR **: file rb-ipod-source.c: line 478 (rb_ipod_get_itunesdb_path):
 assertion failed: (mount_point != NULL)
aborting...

Program received signal SIGABRT, Aborted.
[Switching to Thread -1222872352 (LWP 13159)]
0xb72e7197 in raise () from /lib/tls/libc.so.6
(gdb) thread apply all bt full

Thread 6 (Thread -1262318672 (LWP 13168)):
#0 0xb7389a0f in poll () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.
#1 0xb74108de in g_main_loop_get_context () from /usr/lib/libglib-2.0.so.0
No symbol table info available.
#2 0xb740ff57 in g_main_context_dispatch () from /usr/lib/libglib-2.0.so.0
No symbol table info available.
#3 0xb741051e in g_main_loop_run () from /usr/lib/libglib-2.0.so.0
No symbol table info available.
#4 0xb7516f28 in link_thread_io_context () from /usr/lib/libORBit-2.so.0
No symbol table info available.
#5 0xb7467398 in ?? () from /usr/lib/libglib-2.0.so.0
No symbol table info available.
#6 0xb4c28ad8 in ?? ()
No symbol table info available.
#7 0xb7428362 in g_static_private_free () from /usr/lib/libglib-2.0.so.0
No symbol table info available.
Previous frame inner to this frame (corrupt stack?)
#0 0xb72e7197 in raise () from /lib/tls/libc.so.6
(gdb)

Sven Salzwedel (salzwede) wrote :

This also happens when there is an audio cd in the drive.

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

thanks for the comments, this upload fixes the bug:

 rhythmbox (0.8.8-7ubuntu2) hoary; urgency=low
 .
   * debian/patches/\
       20_bugzilla-attach-38781_ipod-gnomevfsvolumemonitor-hal-support.patch:
     - updated, fix the crasher on startup with non-mounted CDs (Hoary: #8120).
   * debian/patches/21_configure.patch:
     - fixed.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.