PulseEffects does not properly initialize on startup

Bug #1948882 reported by Roman
16
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
d-conf (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
pulseeffects (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

In KUbuntu 21.10, PulseEffects no longer initializes its effects chain on startup. I usually use only Equalizer, so when I log into KDE, this equalizer does not get activated. To ativate it I need (i) start PulseEffects GUI, (ii) untic and tic again the "Equalizer" box. This is rarher annoying sequence that I have to repeat each time I login.

Previousy, in ubuntu 21.04, all this was unnecessary. PluseEffets just worked immediately after logging in, without any additional actions. I would expect the same behaviour in 21.10.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 21.10
Package: pulseeffects 4.8.4-1
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.13.0-20.20-generic 5.13.14
Uname: Linux 5.13.0-20-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu71
Architecture: amd64
CasperMD5CheckResult: unknown
CurrentDesktop: KDE
Date: Wed Oct 27 02:56:47 2021
InstallationDate: Installed on 2017-04-03 (1667 days ago)
InstallationMedia: Kubuntu 16.04.1 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160719)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=ru
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=ru_RU.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: pulseeffects
UpgradeStatus: Upgraded to impish on 2021-09-24 (32 days ago)

Revision history for this message
Roman (m01brv) wrote :
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in pulseeffects (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
DeL00M (del00m) wrote (last edit ):

I have the same problem after upgrade to Kubuntu 21.10.

Revision history for this message
Nelson Morais (geecode) wrote :

Same happening to me after updating to Ubuntu 21.10

Revision history for this message
Roman (m01brv) wrote :

I found the root issue and a workaround. Pulseeffects package in Impish is of the same version as in Hirsute 4.8.4-1, so it cannot be the direct cause. But the issue is eliminated by downgrading the following four packages from their Impish version 0.40.0-1 to the Hirsute version 0.38.0-2:

dconf-gsettings-backend dconf-service dconf-cli libdconf1

So it seems that either newer DConf has a bug or PulseEffects should be updated to handle some interface changes in DConf.

Revision history for this message
Roman (m01brv) wrote :

Changing this to d-conf because its downgrade helps to eliminate the issue

affects: pulseeffects (Ubuntu) → d-conf (Ubuntu)
Revision history for this message
DeL00M (del00m) wrote :

I can't imagine how did you found this, but thank you so much for this workaround!

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers