Ubuntu

acer aspire 1551 build in mic is not working in pulseaudio apps

Reported by olksy on 2010-11-27
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
pulseaudio (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: pulseaudio

Acer aspire 1551 build in mic is not working in pulseaudio apps. Especially in Skype.

Though, it is working in apps that use alsa backend. I checked that with gnome-sound-recorder app.

If you take a look on screenshot attached, I am running gnome-sound-recorder and it react on alsamixer changes. But gnome settings for sound expose only one input device, which input is silence without splashes.

Could someone answer why pulseaudio cannot use build in mic?

Thanks.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: pulseaudio 1:0.9.22~0.9.21+stable-queue-32-g8478-0ubuntu21.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-23.40-generic 2.6.35.7
Uname: Linux 2.6.35-23-generic x86_64
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC271X Analog [ALC271X Analog]
   Subdevices: 0/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: lariso 1914 F.... pulseaudio
                      lariso 2994 F.... alsamixer
 /dev/snd/pcmC0D0c: lariso 1914 F...m pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0p: lariso 1914 F...m pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'SB'/'HDA ATI SB at 0xd0400000 irq 16'
   Mixer name : 'Realtek ALC271X'
   Components : 'HDA:10ec0269,10250429,00100100'
   Controls : 18
   Simple ctrls : 10
Card2.Amixer.info:
 Card hw:2 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xd0110000 irq 19'
   Mixer name : 'ATI RS690/780 HDMI'
   Components : 'HDA:1002791a,00791a00,00100000'
   Controls : 4
   Simple ctrls : 1
Card2.Amixer.values:
 Simple mixer control 'IEC958',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
Date: Sat Nov 27 12:10:18 2010
EcryptfsInUse: Yes
InstallationMedia: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release amd64 (20101007)
ProcEnviron:
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: pulseaudio
dmi.bios.date: 05/14/2010
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies LTD
dmi.bios.version: V1.11
dmi.board.asset.tag: No Asset Tag
dmi.board.name: Aspire 1551
dmi.board.vendor: Acer
dmi.board.version: V1.11
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Acer
dmi.chassis.version: V1.11
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLTD:bvrV1.11:bd05/14/2010:svnAcer:pnAspire1551:pvrV1.11:rvnAcer:rnAspire1551:rvrV1.11:cvnAcer:ct10:cvrV1.11:
dmi.product.name: Aspire 1551
dmi.product.version: V1.11
dmi.sys.vendor: Acer

olksy (noface) wrote :
description: updated
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Your screenshot corroborates the fact that mic boost is zeroed, which generally results in very quiet or inaudible capture:

Simple mixer control 'Mic Boost',0
  Capabilities: volume penum
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: 0 - 3
  Front Left: 0 [0%] <---
  Front Right: 0 [0%] <---

You actually need to set the slider to 100% or higher.

Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: New → Opinion
olksy (noface) wrote :
olksy (noface) wrote :
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

'Front Mic' refers to the *external* mic jack, not the built-in one. What are the contents of the codec dump (/proc/asound/card0/codec#0) after adjusting 'Mic' (and boost) settings?

olksy (noface) wrote :

After installing latest ALSA drivers the problem is still there.

The only effect I see is that Front Mic Boost was renamed in Internal Mic Boost in alsamixer. But turning boot on it produces noise only.

attached:
/proc/asound/card0/codec#0 dump while Mic Boost is max

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers