Failed to connect to server -> no sound VLC

Bug #610635 reported by ekpyrosis on 2010-07-27
2
Affects Status Importance Assigned to Milestone
pulseaudio (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: pulseaudio

Nou sound with VLC and Guayadeque player. Do have sound with Amarok and Dragon.

VLC -vv /path/to/file gives

[0x7fbe08008220] main input debug: Stream buffering done (313 ms in 0 ms)
[0xfd8fd0] mpeg_audio decoder debug: MPGA channels:2 samplerate:44100 bitrate:128
[0x7fbe08008220] main input debug: creating aout
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: looking for audio output module: 4 candidates
[0x7fbe0800ec50] pulse audio output debug: 2 audio channels
Warning: call to rand()
[0x1937cd0] qt4 interface debug: IM: Setting an input
[0x7fbe0800ec50] pulse audio output debug: Pulse mainloop started
[0x7fbe0800ec50] pulse audio output debug: Failed to connect to server: Connection Denied (translated)
[0x7fbe0800ec50] pulse audio output debug: Pulse initialization unlock and fail
[0x7fbe0800ec50] pulse audio output debug: Pulse initialization failed
Blocked: call to setlocale(1, "C")
Blocked: call to setlocale(1, "nl_NL.UTF-8")
Blocked: call to setlocale(1, "C")
[0x7fbe0800ec50] alsa audio output debug: opening ALSA device `default'
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: using audio output module "alsa"
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: TIMER module_need() : 375.623 ms - Total 375.623 ms / 1 intvls (Avg 375.623 ms)
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: output 'f32l' 44100 Hz Stereo frame=1 samples/8 bytes
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: mixer 'f32l' 44100 Hz Stereo frame=1 samples/8 bytes
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: no need for any filter
[0xf212e0] main generic debug: looking for audio mixer module: 3 candidates
[0xf212e0] main generic debug: using audio mixer module "float32_mixer"
[0xf212e0] main generic debug: TIMER module_need() : 1.698 ms - Total 1.698 ms / 1 intvls (Avg 1.698 ms)
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: input 'mpga' 44100 Hz Stereo frame=1152 samples/1053 bytes
[0xffc490] main audio filter debug: looking for audio filter module: 1 candidate
[0xffc490] scaletempo audio filter debug: format: 44100 rate, 2 nch, 4 bps, fl32
[0xffc490] scaletempo audio filter debug: params: 30 stride, 0.200 overlap, 14 search
[0xffc490] scaletempo audio filter debug: 1.000 scale, 1323.000 stride_in, 1323 stride_out, 1059 standing, 264 overlap, 617 search, 2204 queue, fl32 mode
[0xffc490] main audio filter debug: using audio filter module "scaletempo"
[0xffc490] main audio filter debug: TIMER module_need() : 0.804 ms - Total 0.804 ms / 1 intvls (Avg 0.804 ms)
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: filter(s) 'mpga'->'f32l' 44100 Hz->44100 Hz Stereo->Stereo
[0xf65670] main audio filter debug: looking for audio filter module: 14 candidates
[0xf65670] mpgatofixed32 audio filter debug: mpga->f32l, bits per sample: 0
[0xf65670] main audio filter debug: using audio filter module "mpgatofixed32"
[0xf65670] main audio filter debug: TIMER module_need() : 32.564 ms - Total 32.564 ms / 1 intvls (Avg 32.564 ms)
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: found a filter for the whole conversion
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: filter(s) 'f32l'->'f32l' 48510 Hz->44100 Hz Stereo->Stereo
[0xfe0e30] main audio filter debug: looking for audio filter module: 14 candidates
[0xfe0e30] bandlimited_resampler audio filter debug: f32l/48510KHz/2->f32l/44100KHz/2
[0xfe0e30] main audio filter debug: using audio filter module "bandlimited_resampler"
[0xfe0e30] main audio filter debug: TIMER module_need() : 6.135 ms - Total 6.135 ms / 1 intvls (Avg 6.135 ms)
[0x7fbe0800ec50] main audio output debug: found a filter for the whole conversion
[0xfd8fd0] main decoder debug: End of audio preroll
[0x7fbe08008220] main input debug: Decoder buffering done in 418 ms
[0x7fbe0800ec50] main audio output warning: PTS is out of range (-9715), dropping buffer
[0x7fbe0800ec50] main audio output warning: PTS is out of range (-35804), dropping buffer
[0xf65670] mpgatofixed32 audio filter debug: libmad error: bad main_data_begin pointer
[0xf65670] mpgatofixed32 audio filter debug: libmad error: bad main_data_begin pointer

System: fresh install of Kubuntu 10.4 (kde 4.4.5) 64 bits.
Fresh install due to OSS4 sound issues (no sound system wide), with reuse of home folder

By default, pulseaudio is not installed as part of Kubuntu 10.04. You may have installed pulseaudio inadvertently, or a package pulled in pulseaudio without you knowing it. What happens if you remove the pulseaudio package from your system?

 affects ubuntu/pulseaudio
 status incomplete

Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: New → Incomplete
ekpyrosis (mvdwerf2001) wrote :

Hi,

I removed pulseaudio (sudo aptitude remove pulseaudio & sudo aptitude purge pulseaudio).

Still no sound in vlc and other *non* kde applications. Also the startup sound is also missing.

ekpyrosis (mvdwerf2001) wrote :

Hi,

I did a fresh install (even a new user ...as I thought it had something to do with a user setting).

Amarok is installed by default. Also installed VLC via "sudo apt-get install vlc" ...no sound in VLC.

Searched forums somewhat more... found a partial solution removed "vlc-plugin-pulse" (Which is installed by default.)

Set in VLC to ALSO and set output to a specific device. Now it comes.....
I have sound in VLC only I have to close (terminate Amarok) for this and vice versa.
The strange thing is (when VLC is active) I can test my sound in Amarok (via configure Phonon) and I hear sound, but I have no sound when playing a song in Amarok.

Startup sound is correct now.

ekpyrosis (mvdwerf2001) wrote :

I have done a clean install of Kubuntu 10.10 no (sound related) issue left. Can be closed for me

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Thanks for the feedback.

Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: Incomplete → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers