plymouth graphical splash displays, but text prompt not rendered

Bug #1083190 reported by Fabio Marconi on 2012-11-26
12
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
plymouth (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hallo
This issue is reproducible in VM or real hardware but only for i386 systems (amd64 works).
Booting a system with LVM ancrypted, at plymouth usually appear the written asking to insert the passphrase to unlock.
This doesn't happens in a 32 bit system.
See attached screenshot, showing plymouth and only the black box to insert the passphrase.
Thanks
Fabio

ProblemType: BugDistroRelease: Ubuntu 13.04
Package: plymouth 0.8.8-0ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.7.0-3.9-generic 3.7.0-rc6
Uname: Linux 3.7.0-3-generic i686
ApportVersion: 2.6.2-0ubuntu5
Architecture: i386
CurrentDmesg:
 [ 19.476275] intel8x0: measured clock 307801 rejected
 [ 19.836085] intel8x0_measure_ac97_clock: measured 55439 usecs (17189 samples)
 [ 19.836088] intel8x0: measured clock 310052 rejected
 [ 19.836090] intel8x0: clocking to 48000
 [ 21.018249] Adding 2461692k swap on /dev/mapper/cryptswap1. Priority:-1 extents:1 across:2461692k
Date: Mon Nov 26 16:23:58 2012
DefaultPlymouth: /lib/plymouth/themes/ubuntu-logo/ubuntu-logo.plymouth
EcryptfsInUse: Yes
InstallationDate: Installed on 2012-11-26 (0 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 13.04 "Raring Ringtail" - Alpha i386 (20121126)
Lsusb:
 Bus 001 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
MachineType: innotek GmbH VirtualBox
MarkForUpload: True
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.7.0-3-generic root=/dev/mapper/ubuntu-root ro quiet splash vt.handoff=7
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 VESA VGA
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.7.0-3-generic root=/dev/mapper/ubuntu-root ro quiet splash vt.handoff=7SourcePackage: plymouth
TextPlymouth: /lib/plymouth/themes/ubuntu-text/ubuntu-text.plymouth
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 12/01/2006
dmi.bios.vendor: innotek GmbH
dmi.bios.version: VirtualBox
dmi.board.name: VirtualBox
dmi.board.vendor: Oracle Corporation
dmi.board.version: 1.2
dmi.chassis.type: 1
dmi.chassis.vendor: Oracle Corporation
dmi.modalias: dmi:bvninnotekGmbH:bvrVirtualBox:bd12/01/2006:svninnotekGmbH:pnVirtualBox:pvr1.2:rvnOracleCorporation:rnVirtualBox:rvr1.2:cvnOracleCorporation:ct1:cvr:
dmi.product.name: VirtualBox
dmi.product.version: 1.2
dmi.sys.vendor: innotek GmbH

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :
Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

description: updated
description: updated
description: updated
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1083190

tags: added: iso-testing
Steve Langasek (vorlon) wrote :

This seems to be a font problem of some kind. Is this with an encrypted root filesystem, or with an encrypted non-root filesystem? (If you set this up using ubiquity's support for encrypted filesystems, then I expect this is an encrypted root filesystem.)

If it's an encrypted root filesystem, please attach the output of this command:

  zcat /boot/initrd.img-$(uname -r) | cpio -t

summary: - written to insert passphrase not showed
+ plymouth graphical splash displays, but text prompt not rendered
Changed in plymouth (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

request attached

Changed in plymouth (Ubuntu):
status: Incomplete → New

On Mon, Nov 26, 2012 at 08:13:11PM -0000, Fabio Marconi wrote:
> request attached

Thanks. This looks normal. Could you attach the actual file,
/boot/initrd.img-3.7.0-3-generic?

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :
Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

reproduced in 3.7.0-4 too
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

booting in text mode the request appear (unlocking.....Enter the passphrase)
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

description: updated
description: updated
Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

confirmed reproducible in various build
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Changed in plymouth (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

Still not fixed
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Scott Kitterman (kitterman) wrote :

Works fine for me on i386 (both with text before the fix for bug #1171099 and graphically after).

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

bug in raring release on virtualbox
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Have you seen the problem on real hardware as it works fine for me on bare metal?

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

Hallo Scott
Yes, I'm going to try above this fix, but this bug was reproducible in RC of Ubuntu i386 on real hardware, but let me try the fix.
I've tryied also in VMware Player with the same behavior.

Fabio
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

reproduced in real hardware too, same behavior of Ubuntu
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Scott Kitterman (kitterman) wrote :

Ok. That's a bit weird since it works for me once I updated for the other bug fix.

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

Bad notice, is a random, sometimes it works on Virtualbox whitout any change made, just a shutdown and a boot.
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

but looking better it don't show the box for the passphrase (as it is showed in vmware) but only the console text....and also the kubuntu written is a totally different display, seems existing two different splash, plymouth with the dots and the prompt but without the box, and another without the dots and the prompt, but with the box (and better rendered)
---
Ubuntu Bug Squad volunteer triager
http://wiki.ubuntu.com/BugSquad

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers