Ubuntu 17.04 installation with "Guided - use entire disk and set up LVM" fails

Bug #1655836 reported by bugproxy on 2017-01-12
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
partman-auto (Ubuntu)
High
Mathieu Trudel-Lapierre

Bug Description

---Problem Description---
Ubuntu 17.04 Guided - use entire disk and set up LVM and Guided - use entire disk and set up encrypted LVM does not create separate partition for /boot and so fails to complete the installation.

Comment 3
Looking into the logs ,this error will come if someone is using some external media (ex :USB stick ).Suppose it is /dev/sda and our hard disk is /dev/sdb .. then installation should occur on /dev/sdb, but it is trying to install on /dev/sda.. so workaround is to remove external media and continue.

But, here they are doing virtual dvd install on LPAR.

Comment 6

System drops to (initramfs) prompt after following errors:

Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
Begin: Running /scripts/local-block ... mdadm: No arrays found in config file or automatically
mdadm: error opening /dev/md?*: No such file or directory
mdadm: No arrays found in config file or automatically
done.
done.
Gave up waiting for root device. Common problems:
 - Boot args (cat /proc/cmdline)
   - Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
   - Check root= (did the system wait for the right device?)
 - Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! UUID=4209e2c0-aa8e-4d53-b572-382e5d3a88de does not exist. Dropping to a shell!

BusyBox v1.22.1 (Ubuntu 1:1.22.0-19ubuntu2) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

(initramfs)

(initramfs) ls -l /dev/[hs]d*
ls: /dev/[hs]d*: No such file or directory

(initramfs) cat /proc/cmdline
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinux-4.9.0-11-generic root=UUID=4209e2c0-aa8e-4d53-b572-382e5d3a88de ro

(initramfs) cat /proc/modules
(initramfs)

Can you try to recreate this problem with today's daily build.

Comment 7
(In reply to comment #6)

I was able to recreate this problem with today's build as well.

bugproxy (bugproxy) wrote : logs
  • logs Edit (88.8 KiB, application/x-gzip)

Default Comment by Bridge

tags: added: architecture-ppc64le bugnameltc-150138 severity-high targetmilestone-inin1704

Default Comment by Bridge

Changed in ubuntu:
assignee: nobody → Taco Screen team (taco-screen-team)
affects: ubuntu → grub-installer (Ubuntu)
Manoj Iyer (manjo) wrote :

Steve, please assign to the developer who is working on resolving this issue ?

Changed in grub-installer (Ubuntu):
assignee: Taco Screen team (taco-screen-team) → Steve Langasek (vorlon)
importance: Undecided → High
status: New → Triaged

------- Comment From <email address hidden> 2017-02-01 04:13 EDT-------
Hi,

Tried with today's build, Guided - use entire disk and set up encrypted LVM works fine.

But, Guided - use entire disk and set up LVM is not fixed yet.

---unameoutput---

Linux ubuntu 4.9.0-12-generic #13-Ubuntu SMP Tue Jan 10 12:52:39 UTC 2017 ppc64le ppc64le ppc64le GNU/Linux

Thanks,
Pooja

bugproxy (bugproxy) wrote :

------- Comment From <email address hidden> 2017-02-28 06:55 EDT-------
What's status of this bug since it is in triagged state ?

bugproxy (bugproxy) wrote :

------- Comment From <email address hidden> 2017-03-15 02:03 EDT-------
Hello Canonical,

> Tried with today's build, Guided - use entire disk and set up encrypted LVM
> works fine.
>
> But, Guided - use entire disk and set up LVM is not fixed yet.

Do you require any more details from us to help resolve the issue ?

>
> ---unameoutput---
>
> Linux ubuntu 4.9.0-12-generic #13-Ubuntu SMP Tue Jan 10 12:52:39 UTC 2017
> ppc64le ppc64le ppc64le GNU/Linux
>
> Thanks,
> Pooja

bugproxy (bugproxy) wrote :

------- Comment From <email address hidden> 2017-06-02 06:33 EDT-------
Hi,

Tried on ubuntu 16.04.3, issue is fixed.

I don't see any issue on Ubuntu 16.04.3 "Guided - use entire disk and set up LVM".

uname output:

Linux ltc-garri3 4.10.0-22-generic #24~16.04.1-Ubuntu SMP Mon May 22 22:11:01 UTC 2017 ppc64le ppc64le ppc64le GNU/Linux

Thanks,
Pooja

Steve Langasek (vorlon) on 2017-06-13
affects: grub-installer (Ubuntu) → partman-auto (Ubuntu)
Changed in partman-auto (Ubuntu):
assignee: Steve Langasek (vorlon) → Mathieu Trudel-Lapierre (cyphermox)
milestone: none → ubuntu-17.10
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers