Partioner from OEM install buggy. Can't install from livecd because of qtparted

Bug #86141 reported by Bram on 2007-02-18
2
Affects Status Importance Assigned to Milestone
parted (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

When installing I need to use the following flags to get my hardware properly detected and working...

-- pci=noacpi noapic nolapic acpi=off pci=nommconf

My mainboard is an ASUS K8N4E Deluxe (nForce 4; socket 754; PCIe)
I have two Maxtor DiamondMax SATA HDD's. One 250GB SATA1 and one 300GB SATA2. One of the discs has a NTFS primary partition (250GB) and the MBR. The other one has a Ext3 primary partition (300GB).

The problems do not occure when installing when installing Edgy (either Ubuntu or Kubuntu).
I'm unable to install Feisty from the LiveCD (Herd 4) because qtparted crashes when trying to read the HDD which has a NTFS primary partition.
When installing with the alternate (Feisty Herd 4) cd the information the partitioner is showing looks bogus.

It's kind of hard to discribe. Short; I have to get the red screen stating no root partition exists, then choose "<back>", to get to see my partitions. Then still only the Ext3 and Swap partitions are showing (haven't tested with other linux FAT's). Where the NTFS partitions are, only a line with some unclear information is showing. Nothing is telling me it is a NTFS partition or what the size of the partition is.

Formatting the Ext3 an Swap partiktion completes successfully but after the format all disc lables are gone. They have no lables anymore.
When starting Kubuntu for the first time after installation my HDD's get chacked because "they havent been chacked for more the "4750 days". Some bad sectors are detected and repaired after which I have to reboot so I can access the desktop.

This happens consequently every time I install Kubuntu 7.04 Feisty Herd 4 Alternate (OEM install).

Sorry for my probebly bad english and maybe not posting bugs the way it's suppost to be done. I'm new to this.

ProblemType: Bug
Date: Sun Feb 18 23:50:17 2007
DistroRelease: Ubuntu 7.04
Uname: Linux bram 2.6.20-8-generic #2 SMP Tue Feb 13 05:18:42 UTC 2007 i686 GNU/Linux

Colin Watson (cjwatson) wrote :

Could you attach /var/log/syslog and /var/log/partman from the installer (you can extract these by going back to the installer main menu and selecting "Save debug logs")? I'm not sure how much I'll be able to do about this, as it sounds like the kernel may be returning bogus information, but it's worth a shot.

Changed in parted:
status: Unconfirmed → Needs Info
Colin Watson (cjwatson) wrote :

This is also bug 89004, and was fixed in Feisty Herd 5.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for parted (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers