Videos on youtube.com won’t play on desktop

Bug #1412880 reported by Chris Coulson on 2015-01-20
16
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
webbrowser-app
Fix Released
High
Olivier Tilloy
oxide-qt (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
webbrowser-app (Ubuntu)
High
Olivier Tilloy

Bug Description

Currently the Youtube webapp fails to play any videos on desktop with Oxide 1.4. When I try it, I see messages like this in the console:

qml: [JS] (https://www.youtube.com/watch?v=LHp3jqRj-jg:0) Mixed Content: The page at 'https://www.youtube.com/watch?v=LHp3jqRj-jg' was loaded over HTTPS, but requested an insecure XMLHttpRequest endpoint 'http://r14---sn-aigllnll.googlevideo.com/videoplayback?sver=3&dur=125.689&keepalive=yes&pl=22&mm=31&source=youtube&ms=au&id=o-ADWHdIzIFF9WjrfoIgjyExn9jZdvxCO_PDTaIVXhBrVg&mv=m&gir=yes&sparams=clen%2Cdur%2Cgir%2Cid%2Cinitcwndbps%2Cip%2Cipbits%2Citag%2Ckeepalive%2Clmt%2Cmime%2Cmm%2Cms%2Cmv%2Cnh%2Cpl%2Csource%2Cupn%2Cexpire&signature=4B4BBAA1D31CA17FCCE5335993B871B5956AC835.44560638C7074E5FA66D5FE527DC9C9209BED319&lmt=1421740881545280&key=yt5&ip=95.172.233.148&upn=_oLxNA9ib50&itag=140&nh=IgpwcjAzLmxocjE0KgkxMjcuMC4wLjE&fexp=900238%2C900718%2C907263%2C927622%2C929305%2C931358%2C9405520%2C941004%2C943917%2C947209%2C947225%2C948124%2C948703%2C949422%2C952302%2C952605%2C952901%2C955301%2C957103%2C957105%2C957201%2C959701&expire=1421794356&ipbits=0&clen=2018474&mt=1421772625&mime=audio%2Fmp4&initcwndbps=982500&cpn=tczzNCjta-UMPRmn&alr=yes&ratebypass=yes&c=WEB&cver=html5&range=0-65535'. This request has been blocked; the content must be served over HTTPS.

This is an expected change - Blink now treats XHR as active content instead of inactive content, so it gets blocked by the mixed content blocker.

Changing the user agent string to the Chrome one seems to make it work again, so this will require a corresponding update to webbrowser-app with a user agent string override

Related branches

Olivier Tilloy (osomon) on 2015-01-20
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
assignee: nobody → Olivier Tilloy (osomon)
Olivier Tilloy (osomon) on 2015-01-22
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Olivier Tilloy (osomon) wrote :

Just tested in a (fully up-to-date) vivid VM with oxide 1.3.5, and I’m seeing the same error when trying to play back a youtube video. The same happens on my utopic desktop with oxide 1.3.4. So it looks like it’s not a regression introduced by oxide 1.4, but an issue that was there already.

Olivier Tilloy (osomon) on 2015-01-22
summary: - Updates for Oxide 1.4
+ Videos on youtube.com won’t play on desktop
Changed in oxide-qt (Ubuntu):
status: New → Invalid
no longer affects: oxide
Changed in canonical-devices-system-image:
importance: Undecided → Critical
milestone: none → ww05-2015
status: New → In Progress
summary: - Videos on youtube.com won’t play on desktop
+ Videos on youtube.com won’t play
no longer affects: canonical-devices-system-image
Olivier Tilloy (osomon) on 2015-01-27
summary: - Videos on youtube.com won’t play
+ Videos on youtube.com won’t play on desktop
Olivier Tilloy (osomon) on 2015-01-28
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
status: Confirmed → In Progress
Changed in webbrowser-app:
status: New → In Progress
importance: Undecided → High
assignee: nobody → Olivier Tilloy (osomon)
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package webbrowser-app - 0.23+15.04.20150203-0ubuntu1

---------------
webbrowser-app (0.23+15.04.20150203-0ubuntu1) vivid; urgency=medium

  [ Florian Boucault ]
  * Make splashscreen white instead of the default black. (LP: #1378379)

  [ Niklas Wenzel ]
  * Add the ability to open a link in a new background tab (LP:
    #1339437)

  [ Olivier Tilloy ]
  * Use the new restoreState API in oxide 1.4 to properly save and
    restore navigation state across sessions. (LP: #1353143)
  * Add a UA override for youtube.com on desktop to fix video playback.
    (LP: #1412880)
 -- Ubuntu daily release <email address hidden> Tue, 03 Feb 2015 11:06:38 +0000

Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Olivier Tilloy (osomon) on 2015-04-20
tags: added: youtube
Olivier Tilloy (osomon) on 2015-06-08
Changed in webbrowser-app:
status: In Progress → Fix Released
Changed in webbrowser-app (Ubuntu):
importance: Undecided → High
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers