edgy intall shell won't do scp

Bug #53753 reported by Carl Karsten on 2006-07-22
6
Affects Status Importance Assigned to Milestone
openssh (Ubuntu)
Undecided
Ralph Janke

Bug Description

anna-install openssh-client-udeb

/var/log # scp syslog 192.168.1.177
unknown user 0

/var/log # ssh 192.168.1.177
you don't exist, go away!

screen shot:
http://dev.personnelware.com/carl/temp/Jul22/c/edgy_install_scp.png

Carl Karsten (carlfk) wrote :

Linux FAQ > 10. Frequently Encountered Error Messages
Question: 10.21. ``You don't exist. Go away.''
Answer:

This is not a viral infection. It comes from programs like write, talk, and wall, if your invoking UID doesn't correspond to a valid user (probably due to /etc/passwd being corrupted), or if the session (pseudoterminal, specifically) you're using isn't properly registered in the utmp file (probably because you invoked it in a funny way).

http://www.oreillynet.com/pub/faqs/linux_faq_AEN3435

#cat /etc/passwd
root:*:0:0:root:/:bin/sh
installer:x:0:0:installer:/:/bin/network-console

Carl Karsten (carlfk) wrote :

# id
uid=0(root) gid=0(root)

Carthik Sharma (carthik) wrote :

Right, for ssh, use the -l option to specify a valid username.

ssh xxx.yyy.zzz.sss -l carthik will let me login as carthik

Since you are running the command as root, it tries to login as root and begets the message it does.

Carl Karsten (carlfk) wrote :

ssh 192.168.1.7 -l carl
You don't exist, go away!

(just in case anyone was wondering)

Ralph Janke (txwikinger) wrote :

Does the user carl exist on the host 192.168.1.7 or the machine that you try to remote logon ?

Do you have any restrictions configured which users can logon via ssh on the remote machine ?

Changed in openssh:
assignee: nobody → rjanke
status: Unconfirmed → Needs Info
Carl Karsten (carlfk) wrote :

moot, cuz it looks like it got fixed.

for the record: user carl existed, but wouldn't have mattered - sshd will not reject a connection on just user name - it needs both user and pass.

Changed in openssh:
status: Needs Info → Rejected
Colin Watson (cjwatson) wrote :

For the record, the original bug here is the symptom of the libnss-files-udeb package being missing in the installer environment for some reason. This was probably transient.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers