package slapd 2.4.21-0ubuntu5.6 failed to install/upgrade: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

Bug #892747 reported by Flavio Vantin on 2011-11-20
36
This bug affects 8 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
openldap (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

Package slapd 2.4.21-0ubuntu5.6 failed to install/upgrade: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

ProblemType: Package
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: slapd 2.4.21-0ubuntu5.6
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-35.78-generic 2.6.32.46+drm33.20
Uname: Linux 2.6.32-35-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
Architecture: amd64
Date: Fri Nov 18 10:16:17 2011
ErrorMessage: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64 (20100429)
SourcePackage: openldap
Title: package slapd 2.4.21-0ubuntu5.6 failed to install/upgrade: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

Flavio Vantin (vantin) wrote :
Andreas Moog (ampelbein) wrote :

Thanks for the report. Does commenting out the line SLAPD_CONF in /etc/default/slapd, followed by 'sudo apt-get -f install' resolve your problem?

Changed in openldap (Ubuntu):
importance: Undecided → High
status: New → Triaged
Sander Smeenk (ubuntu-freshdot) wrote :

This affects me too. In a grave way. The package is somewhat unusable with automated installers and/or puppet/cfengine.

Steps to reproduce:
1) make sure your system has *NO* slapd package installed
2) create /etc/ldap/slapd.conf (contents does not matter)
3) install the slapd package.

Result:
Setting up slapd (2.4.25-1.1ubuntu4.1) ...
  Creating initial configuration... mkdir: cannot create directory `/etc/ldap/slapd.conf': File exists
dpkg: error processing slapd (--configure):
 subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

Also, on a sidenote, your postinst script is braindead. Your package offers a 'no_configuration' debconf setting but then fails to install the package since slapd wont start as there is no configuration:

# debconf-show slapd
* slapd/no_configuration: true

# apt-get install slapd
[ .. ]
Setting up slapd (2.4.25-1.1ubuntu4.1) ...
  Omitting slapd configuration as requested.
 * No configuration file was found for slapd at /etc/ldap/slapd.conf.
invoke-rc.d: initscript slapd, action "start" failed.
dpkg: error processing slapd (--configure):
 subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
 slapd
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Hi Andreas,

The approach you suggested to Sander appears to be working for me, however,
the following error occurred (please see the image attached). I'm not sure
if this error is related to the problem tracked by this bug thread.

[image: Screenshot-Changes applied.png]

Best regards,
Flavio.

On Sun, Nov 20, 2011 at 4:29 PM, Andreas Moog <
<email address hidden>> wrote:

> Thanks for the report. Does commenting out the line SLAPD_CONF in
> /etc/default/slapd, followed by 'sudo apt-get -f install' resolve your
> problem?
>
> ** Changed in: openldap (Ubuntu)
> Importance: Undecided => High
>
> ** Changed in: openldap (Ubuntu)
> Status: New => Triaged
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/892747
>
> Title:
> package slapd 2.4.21-0ubuntu5.6 failed to install/upgrade: subprocess
> installed post-installation script returned error exit status 1
>
> Status in “openldap” package in Ubuntu:
> Triaged
>
> Bug description:
> Package slapd 2.4.21-0ubuntu5.6 failed to install/upgrade: subprocess
> installed post-installation script returned error exit status 1
>
> ProblemType: Package
> DistroRelease: Ubuntu 10.04
> Package: slapd 2.4.21-0ubuntu5.6
> ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-35.78-generic 2.6.32.46+drm33.20
> Uname: Linux 2.6.32-35-generic x86_64
> NonfreeKernelModules: nvidia
> Architecture: amd64
> Date: Fri Nov 18 10:16:17 2011
> ErrorMessage: subprocess installed post-installation script returned
> error exit status 1
> InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64
> (20100429)
> SourcePackage: openldap
> Title: package slapd 2.4.21-0ubuntu5.6 failed to install/upgrade:
> subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
>
> To manage notifications about this bug go to:
>
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openldap/+bug/892747/+subscriptions
>

LinkedIn
------------

Bug,

I'd like to add you to my professional network on LinkedIn.

- Flavio

Flavio Vantin
Solution provider at Taggen RFID Solutions
Campinas Area, Brazil

Confirm that you know Flavio Vantin:
https://www.linkedin.com/e/-83mkmh-h70nw7n0-2w/isd/8619442140/Toe8s7Ye/?hs=false&tok=0PxUiAEdzeHlo1

--
You are receiving Invitation to Connect emails. Click to unsubscribe:
http://www.linkedin.com/e/-83mkmh-h70nw7n0-2w/hHOQWkcfAvH0PJdbiBn9S_ffyqASatqNMQOBakI/goo/892747%40bugs%2Elaunchpad%2Enet/20061/I2899220026_1/?hs=false&tok=2hvyVuvETeHlo1

(c) 2012 LinkedIn Corporation. 2029 Stierlin Ct, Mountain View, CA 94043, USA.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers