United States keymap suggested for United Kingdom

Bug #219209 reported by James Westby on 2008-04-18
10
Affects Status Importance Assigned to Milestone
oem-config (Ubuntu)
High
Colin Watson
Hardy
High
Colin Watson

Bug Description

If the locale selected during oem-config is different from that selected during initial installation (for example, if the initial installation has language English and location New York, but oem-config is given language English and location London), then the default keymap is not properly recalculated; it will default to the one selected during initial installation rather than the one appropriate for the selections during oem-config.

Fixing this means that oem-config's keymap is not preseedable, reverting the fix for bug 188492; however, preseeding oem-config is very poorly supported anyway, so this is not too big a loss in the context of the whole. For most users it will probably be better to pick a reasonable default keymap for their locale.

This is fixed in oem-config 1.38 in intrepid. Changelog:

  * Don't fail to set the locale if the mirror/country question doesn't
    exist.
  * Disable support for console-setup preseeding again, as it interferes
    with the more important goal of inferring a default keyboard from the
    selected locale (LP: #219209).

Colin Watson (cjwatson) wrote :

Apparently still broken with oem-config 1.37, very likely the release version. (Drat.)

Changed in oem-config:
importance: Undecided → High
milestone: none → ubuntu-8.04.1
status: New → Confirmed

On Tue, 2008-04-22 at 17:50 +0000, Colin Watson wrote:
> Apparently still broken with oem-config 1.37, very likely the release
> version. (Drat.)

It was suggested on IRC that this also occurs for other languages, I
don't know if that's the same issue, and I haven't tested myself to
provide more information. I will do it in the final image tests.

Thanks,

James

Daniel Holbach (dholbach) wrote :

This happened in dvd-amd64-ubiquity-oem-de-20080423 to me too.

Colin Watson (cjwatson) on 2008-05-20
Changed in oem-config:
assignee: nobody → kamion
importance: Undecided → High
milestone: none → ubuntu-8.04.1
status: New → Confirmed
assignee: nobody → kamion
milestone: ubuntu-8.04.1 → none
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package oem-config - 1.38

---------------
oem-config (1.38) intrepid; urgency=low

  [ Colin Watson ]
  * Silence deprecation warning in zoommap.
  * Internationalise .desktop files (LP: #233949).
  * Don't fail to set the locale if the mirror/country question doesn't
    exist.
  * Disable support for console-setup preseeding again, as it interferes
    with the more important goal of inferring a default keyboard from the
    selected locale (LP: #219209).
  * Automatic update of included source packages: tzsetup 1:0.21.

  [ Evan Dandrea ]
  * Disable the close button (LP: #190234).

 -- Colin Watson <email address hidden> Sun, 01 Jun 2008 13:12:28 +0100

Changed in oem-config:
status: Confirmed → Fix Released
Colin Watson (cjwatson) wrote :
description: updated
description: updated
description: updated
Changed in oem-config:
status: Confirmed → In Progress
Steve Langasek (vorlon) wrote :

Accepted into -proposed, please test and give feedback here

Changed in oem-config:
milestone: ubuntu-8.04.1 → none
status: In Progress → Fix Committed
Henrik Nilsen Omma (henrik) wrote :

Tested with mixed results. I did the following:

 * Booted a Hardy Live CD (in vbox), installed and launched oem-config

 * Selected London from the tz map -- BUT I was offered a UK keyboard, so I cannot confirm the original problem

 * Enabled proposed, updated oem-config (and ubiquity for good measure)

 * Launched sudo oem-config from the terminal and selected London from the tz map again

 * ==> Was offered a UK keyboard layout

Brian Murray (brian-murray) wrote :

I did not verify that this bug existed with an 8.04 final CD but have verified the fix. I installed using the the daily image from 20080620.1 in OEM mode. During the installation process I choose Los Angeles and English. Then during oem-config I choose London and English and my keyboard layout defaulted to UK.

Martin Pitt (pitti) wrote :

Copied to hardy-updates.

Changed in oem-config:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers