Can only change resolution through nvidia-settings

Bug #116480 reported by Nat Tuck on 2007-05-23
2
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-settings (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Monitor: ViewSonic G90f
Video Card: GeForce 6800 GT AGP

I normally work at a screen resolution of 1400x1050 @ 85 Hz. I went to play UT2004, and when I set the screen resolution to 1600x1200, it crashed. Looking into the situation a bit further, I noticed that the "Screen Resolution" tool under System -> Preferences had no idea what the modes my monitor supported were. It was offering modes like 1400x1050 @ 50 Hz.

My initial reaction was to go fix the xorg.conf file. I calculated the correct modelines and put exactly the modes that I wanted in the config file. With the "nvidia" driver, the X server *completely ignored what I said in the xorg.conf file*. There weren't even any error messages about it in the log - it just pretended that the modelines and resolution list weren't there. That took me about 40 minutes to figure out. The "nv" driver read my settings fine.

Then I remembered that "nvidia-settings" existed. That worked great, allowing me to set the 1600x1200 @ 75 Hz mode that I wanted. Starting in that mode, I am able to get UT2004 to run in that mode no problem. Here's where it gets really annoying: nvidia-settings is the *only* thing that can correctly change display modes. The "Screen Resolution" tool has no idea what modes exist, and changing modes in UT2004 causes it to crash.

Sitsofe Wheeler (sitsofe) wrote :

Thank you for your bug report.

Nat:
I would take care that Bug #92599 is not distorting your results...

Nat Tuck (nat-ferrus) wrote :

The bug I reported is basically a duplicate of Bug #92599. I even get the correct behavior in the Gnome "Screen Resolution" tool after setting Option "DynamicTwinView" "false" in xorg.conf. UT2004 is still crashing when it tries to change my screen resolution. I guess that's either a different bug or a UT2004 bug though.

Sitsofe Wheeler (sitsofe) wrote :

Nat:
Cheers for following up. The UT2K4 problem is best reported to the UT2K4 developers...

Thanks for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. This particular bug has already been reported and is a duplicate of bug #92599. and is being marked as such. Please feel free to report any other bugs you may find.

Changed in nvidia-settings:
status: Unconfirmed → Rejected
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers