Unity3d unusably slow with nvidia drivers

Bug #986347 reported by Scott Sweeny on 2012-04-20
14
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

For the past few days both Unity 3d and gnome-shell performance has been incredibly poor on precise. I suspect that the 3d drivers are to blame because both of those desktops experience this poor performance but unity-2d does not. Additionally the slowdowns happen during periods when the 3d graphics are actively doing something (i.e. reavealing the Unity launcher or moving a window in a composited environment), but when doing something that does not require the 3d graphics such as typing this comment there is no noticeable slowdown.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: nvidia-current 295.40-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-23.36-generic 3.2.14
Uname: Linux 3.2.0-23-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 295.40 Thu Apr 5 21:37:00 PDT 2012
 GCC version: gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)
.tmp.unity.scope.cities: Error: [Errno 21] Is a directory: '/tmp/unity-scope-cities'
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu5
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,composite,opengl,compiztoolbox,decor,vpswitch,snap,mousepoll,resize,place,move,wall,grid,regex,imgpng,session,gnomecompat,animation,fade,unitymtgrabhandles,workarounds,scale,expo,ezoom,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Fri Apr 20 14:50:35 2012
DistUpgraded: 2012-01-05 08:56:16,152 DEBUG enabling apt cron job
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 nvidia-current, 295.40, 3.2.0-23-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 4.1.12, 3.2.0-23-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation G80 [GeForce 8800 GTS] [10de:0193] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: NVIDIA Corporation Device [10de:0420]
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release amd64 (20110427.1)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Enabled, In use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Disabled, Not in use)
MachineType: System manufacturer P5K-E
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-23-generic root=UUID=e610b8df-32fe-4598-ac60-3d7d2f02fa93 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: nvidia-graphics-drivers
UpgradeStatus: Upgraded to precise on 2012-01-05 (106 days ago)
XorgConf:
 Section "Device"
  Identifier "Default Device"
  Option "NoLogo" "True"
 EndSection
dmi.bios.date: 12/10/2007
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0906
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: P5K-E
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr0906:bd12/10/2007:svnSystemmanufacturer:pnP5K-E:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP5K-E:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: P5K-E
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer
version.compiz: compiz 1:0.9.7.6-0ubuntu2~ppa2
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.2-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.2-0ubuntu3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10.1
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Scott Sweeny (ssweeny) wrote :
nuttzo33 (slucas1979) wrote :

There seems to be serious problems with the 295.40 driver in regards to 3d performance at the moment. If you look in the comments here http://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphics-drivers/+bug/982485 you find some info or google around.You may have to wait for nvidia to update before it works again,

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: New → Confirmed
madbiologist (me-again) wrote :

Upgrading to unity 5.12-0ubuntu1.1 should also help. It contains a fix for poor OpenGL performance.

To post a comment you must log in.