Corrupted video on Live CD with nVIDIA Cards

Bug #874276 reported by Marcelo Ruiz on 2011-10-14
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Since Maverick I get video corruption right when the desktop should be shown on screen. My computer has an nVIDIA GeForce GTS 360M. I have the problem even after adding vga=771 as an option to the startup line. I've been reading on the Internet that many users have this problem, all with relatively new nVIDIA cards. Maybe the culprit is NOUVEAU?
This problem is an awful regression introduced in Maverick that should be fixed and marked with HIGH importance because it may prevent new users from adopting Ubuntu: it is a horrible first impression!
---
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 260.19.06 Mon Sep 13 04:29:19 PDT 2010
 GCC version: gcc version 4.4.5 (Ubuntu/Linaro 4.4.4-14ubuntu5)
Architecture: amd64
DistroRelease: Ubuntu 10.10
DkmsStatus: nvidia-current, 260.19.06, 2.6.35-30-generic, x86_64: installed
InstallationMedia: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release amd64 (20101007)
MachineType: TOSHIBA Qosmio X500
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: xorg 1:7.5+6ubuntu3
PackageArchitecture: amd64
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-30-generic root=UUID=0c5a5c45-3bec-4429-8330-b6ac31bde3dc ro quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x1024-24,mtrr=3,scroll=ywrap
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:en
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-30.60-generic 2.6.35.13
Tags: maverick maverick
Uname: Linux 2.6.35-30-generic x86_64
UserGroups:

dmi.bios.date: 12/10/2010
dmi.bios.vendor: TOSHIBA
dmi.bios.version: V2.90
dmi.board.name: Qosmio X500
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnTOSHIBA:bvrV2.90:bd12/10/2010:svnTOSHIBA:pnQosmioX500:pvrPQX33U-03Q022:rvnTOSHIBA:rnQosmioX500:rvrNotApplicable:cvnTOSHIBA:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: Qosmio X500
dmi.product.version: PQX33U-03Q022
dmi.sys.vendor: TOSHIBA
system:
 distro: Ubuntu
 codename: maverick
 architecture: x86_64
 kernel: 2.6.35-30-generic
---
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 280.13 Wed Jul 27 16:53:56 PDT 2011
 GCC version: gcc version 4.6.1 (Ubuntu/Linaro 4.6.1-9ubuntu3)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 1.23-0ubuntu3
Architecture: amd64
CasperVersion: 1.287
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: oneiric
DistroRelease: Ubuntu 11.10
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus: nvidia-current, 280.13, 3.0.0-12-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 nVidia Corporation GT215 [GeForce GTS 360M] [10de:0cb1] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff50]
LiveMediaBuild: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release amd64 (20111012)
MachineType: TOSHIBA Qosmio X500
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: nvidia-graphics-drivers (not installed)
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: noprompt cdrom-detect/try-usb=true persistent file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash --
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-12.20-generic 3.0.4
Tags: oneiric ubuntu compiz-0.9
Uname: Linux 3.0.0-12-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups:

dmi.bios.date: 12/10/2010
dmi.bios.vendor: TOSHIBA
dmi.bios.version: V2.90
dmi.board.name: Qosmio X500
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnTOSHIBA:bvrV2.90:bd12/10/2010:svnTOSHIBA:pnQosmioX500:pvrPQX33U-03Q022:rvnTOSHIBA:rnQosmioX500:rvrNotApplicable:cvnTOSHIBA:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: Qosmio X500
dmi.product.version: PQX33U-03Q022
dmi.sys.vendor: TOSHIBA
version.compiz: compiz 1:0.9.6+bzr20110929-0ubuntu3
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.26-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 7.11-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 7.11-0ubuntu3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg: xserver-xorg 1:7.6+7ubuntu7
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.6.0-1ubuntu13
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20110811.g93fc084-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.15.901-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20110411+8378443-1

Dave Gilbert (ubuntu-treblig) wrote :

Hi,
  Can you please run apport-collect 874276 - it should add some bugs to this log.

Dave

affects: ubuntu → xorg (Ubuntu)
Dave Gilbert (ubuntu-treblig) wrote :

logs to this bug even!

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

I run apport from Maverick in the same computer... I will try now to run apport from the terminal in Oneiric

Dave Gilbert (ubuntu-treblig) wrote :

Yes, we really need them from Oneiric.

bugbot (bugbot) on 2011-10-16
affects: xorg (Ubuntu) → nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
bugbot (bugbot) on 2011-10-17
tags: added: maverick

Can you please give me instructions on how to report the bug from any TTY? The desktop is not usable.
I tried to run apport-cli -u 874276 but it says it will open the browser. I assume there should be a way to report a problem when the desktop doesn´t start in the live CD (the only thing I see is the corrupted screen and one of cores goes to 100%).
I could also install the nvidia-current drivers in the Live Pen Drive and start with it... do you think this will report the information you need?
Thanks!

apport information

tags: added: compiz-0.9 oneiric ubuntu
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

I saved the report from the live pendrive and used ubuntu-bug to update the report... but I am not sure it worked as expected. Just in case I am attaching the original saved bug in case it is needed.

This is the bug report saved previous the installation of nvidia-current in the live pendrive (that is what allows me to send the report from oneiric now).
Please let me know if you need additional information.

dino99 (9d9) wrote :

That version is no more supported; please open a new bug report if the actual archive found version also has the same issue.

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers