Xorg freeze after installing Nvidia drivers

Bug #774719 reported by pioruns on 2011-05-01
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xorg

I have plain and clean, freshly installed Ubuntu 11.04 AMD64. After installed nvidia drivers to my graphics card, from "Additional drivers", now my computer don't want to boot. After about 20 seconds idling, I have to press ENTER and computer starts booting, I see harddrive working.
Logs attached.

$ show nvidia-current
Package: nvidia-current
State: installed
Automatically installed: no
Version: 270.41.06-0ubuntu1

$ uname -a
Linux ubuntu-desktop 2.6.38-8-generic #42-Ubuntu SMP Mon Apr 11 03:31:24 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.04
Package: xorg 1:7.6+4ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic 2.6.38.2
Uname: Linux 2.6.38-8-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 270.41.06 Mon Apr 18 14:53:56 PDT 2011
 GCC version: gcc version 4.5.2 (Ubuntu/Linaro 4.5.2-8ubuntu4)
Architecture: amd64
CheckboxSubmission: 4e4609877aad242e637f2ab00607713c
CheckboxSystem: edda5d4f616ca792bf437989cb597002
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,decor,mousepoll,vpswitch,regex,animation,snap,expo,move,compiztoolbox,place,grid,imgpng,gnomecompat,wall,ezoom,workarounds,staticswitcher,resize,fade,unitymtgrabhandles,scale,session,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Sun May 1 09:47:49 2011
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: natty
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus: nvidia-current, 270.41.06, 2.6.38-8-generic, x86_64: installed
GraphicsCard: nVidia Corporation GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release amd64 (20110427.1)
JockeyStatus: xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Enabled, Not in use)
MachineType: System manufacturer System Product Name
ProcEnviron:
 LANGUAGE=pl_PL:en
 LANG=en_GB.UTF-8
 LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=2c00a93b-be71-4b34-913c-6c88e8d2548e ro vga=773
Renderer: Unknown
SourcePackage: xorg
Symptom: display
Title: Xorg freeze
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
XorgConf:
 Section "Device"
  Identifier "Default Device"
  Option "NoLogo" "True"
 EndSection
dmi.bios.date: 12/09/2010
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1102
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: M4A87TD/USB3
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1102:bd12/09/2010:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnM4A87TD/USB3:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer
version.compiz: compiz 1:0.9.4+bzr20110415-0ubuntu2
version.ia32-libs: ia32-libs 20090808ubuntu13
version.libdrm2: libdrm2 2.4.23-1ubuntu6
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 7.10.2-0ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 7.10.2-0ubuntu2
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg: xserver-xorg 1:7.6+4ubuntu3
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.0-0ubuntu4
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.14.0-4ubuntu7.1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20110107+b795ca6e-0ubuntu7

pioruns (pioruns) wrote :
pioruns (pioruns) wrote :

As you can see in dpkg.log, I enabled proposed repository and download 65 fresh updates. But it didn't help to solve an issue.
Check dmesg.log - I waited about half of a minute and pressed ENTER - then system starts booting.

bugbot (bugbot) on 2011-05-01
affects: xorg (Ubuntu) → nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
pioruns (pioruns) wrote :

Sample bootchart image and data (in attachment):
http://img576.imageshack.us/i/ubuntudesktopnatty20110.png/

Bryce Harrington (bryce) wrote :

Hey pioruns,

You filed this bug report against natty, but I see it's still open and
doesn't appear to have much activity recently. So, now that oneiric
is released and stable, this may be a good point for you to upgrade
and re-test if this issue is still present there.

If it's solved in the new release and you think it's worth backporting
the fix, please indicate that. Or if having the fix in the new release
is good enough, feel free to close out the bug (or let us know and we'll
close it.)

If it's not solved, leave the bug report open. I can't promise we'll
get to it (we get way more bugs filed than we can usually get to), but
your testing and feedback can help out if and when we do.

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: New → Incomplete
pioruns (pioruns) wrote :

Hi Bryce,
Thanks for your reply. It passed full 6 months to have an reply, but thanks anyway.
I don't use Ubuntu 11.04 anymore, so I cannot confirm does this bug still exist or not. Also, I get rid of Nvidia card, now I have Radeon HD and using it without any problems. You can close/delete (as appropriate) this bug report, if need to.

Regards

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for nvidia-graphics-drivers (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.