Ubuntu

Screen flickers at random times with nvidia 270.30

Reported by Felix on 2011-04-05
42
This bug affects 8 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xorg

Random screen flickering with nvidia beta 270.30.

I am not sure if its an upstream nvidia bug or xorg related.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?p=2414686&posted=1#post2414686

Quote:

summary:

-flickering is happening at random times, maybe only with external screen attached
-keyboard stops working
-mouse moves, but clicks are not recognized
-xserver/driver seems to recover after some time (~1minute)

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.04
Package: xorg 1:7.6+4ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-7.39-generic 2.6.38
Uname: Linux 2.6.38-7-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
Architecture: amd64
Date: Tue Apr 5 08:13:46 2011
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64 (20100429)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=de_DE:en
 LANG=de_DE.utf8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: Upgraded to natty on 2011-03-31 (4 days ago)
---
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Ist ein Verzeichnis: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 270.30 Fri Feb 25 14:34:55 PST 2011
 GCC version: gcc version 4.5.2 (Ubuntu/Linaro 4.5.2-8ubuntu1)
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,compiztoolbox,decor,gnomecompat,regex,ring,mousepoll,thumbnail,obs,resize,animation,wall,move,workarounds,imgpng,place,neg,vpswitch,snap,grid,expo,fade,scale,ezoom,session,unitymtgrabhandles,unityshell,bench]
CompositorRunning: compiz
DistUpgraded: Log time: 2011-03-25 13:34:47.871129
DistroCodename: natty
DistroRelease: Ubuntu 11.04
DistroVariant: ubuntu
GraphicsCard:
 nVidia Corporation G86 [GeForce 8400M GS] [10de:0427] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Dell Device [1028:0209]
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64 (20100429)
JockeyStatus:
 firmware:dvb_usb - Firmware für DVB-Karten (Proprietär, Aktiviert, In Benutzung)
 xorg:nvidia_current - Beschleunigter Grafiktreiber von NVIDIA (Proprietär, Aktiviert, In Benutzung)
MachineType: Dell Inc. XPS M1330
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: nvidia-graphics-drivers (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=de_DE:en
 LANG=de_DE.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=2fb2d9e9-a669-47a9-b933-c88222ab0ce3 ro noplymouth
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic 2.6.38.2
Renderer: Unknown
Tags: natty running-unity ubuntu compiz-0.9
Uname: Linux 2.6.38-8-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to natty on 2011-04-11 (1 days ago)
UserGroups: adm admin cdrom dialout icecast lpadmin plugdev sambashare vboxusers
dmi.bios.date: 11/19/2008
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A14
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA14:bd11/19/2008:svnDellInc.:pnXPSM1330:pvr:rvnDellInc.:rn:rvr:cvnDellInc.:ct8:cvr:
dmi.product.name: XPS M1330
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
version.compiz: compiz 1:0.9.4+bzr20110411-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs 20090808ubuntu12
version.libdrm2: libdrm2 2.4.23-1ubuntu6
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 7.10.2-0ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 7.10.2-0ubuntu1
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg: xserver-xorg 1:7.6+4ubuntu3
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.0-0ubuntu4
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.14.0-4ubuntu7
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20110107+b795ca6e-0ubuntu7

Felix (apoapo) wrote :
Timo Aaltonen (tjaalton) on 2011-04-05
affects: xorg (Ubuntu) → nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Rocko (rockorequin) wrote :

I get the same thing using 270.30 and an nvidia 8600 card. It always seems to be is set off by some user-initiated action (eg last time it happened I had just clicked on the checkbox to turn windows previews on in compiz). It is certainly very annoying because you can't do anything until it decides to stop - and it can go on for more than 30 seconds.

There's a thread/bug report started about it at the nvidia forums http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?p=2414323 but nvidia don't seem to be very responsive to bug reports these days.

Bryce Harrington (bryce) wrote :

Almost sounds load related.

Please run 'apport-collect 751047'

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Rocko (rockorequin) wrote :

Fwiw, I haven't seen it happen yet with the 270.41.03 drivers, so perhaps it's fixed in the new drivers.

apport information

tags: added: apport-collected compiz-0.9 ubuntu
description: updated
Felix (apoapo) wrote : BootDmesg.txt

apport information

apport information

Felix (apoapo) wrote : DkmsStatus.txt

apport information

apport information

Felix (apoapo) wrote : GdmLog.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : GdmLog1.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : GdmLog2.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : GlConf.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : Lspci.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : Lsusb.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

Felix (apoapo) wrote : UdevDb.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : UdevLog.txt

apport information

apport information

Felix (apoapo) wrote : XorgConf.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : XorgLog.txt

apport information

apport information

Felix (apoapo) wrote : Xrandr.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : make.log.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

Felix (apoapo) wrote : xdpyinfo.txt

apport information

Felix (apoapo) wrote : xinput.txt

apport information

warjowuch (lulkoek) wrote :

Problem still persists with nvidia-current version 270.41.03-0ubuntu1

Rocko (rockorequin) wrote :

Odd, I haven't experienced it once since I installed 270.41.03 around a week ago. I would have expected to see it happen several times per week with 270.30.

Jose Luis (josedelsud) wrote :

Same issue here: I am using now PCLinuxOS and I am experiencing the same problem, screen flickers por 5 seconds or so (flashing) and then goes back to normality. By the way It is happening to me since 260.44 (my GPU is a Nvidia 8400GS 512MB RAM)

Yeah, same thing here, with every nvidia proprietary driver. I'm using linux on my desktop for ~10 years and I have never found it as unusable as it is today.

Daniel Cordeiro (dcordeiro) wrote :

I'm having the same problem using Ubuntu 11.04 and NVIDIA GLX Module 270.41.19. My problems started about a week ago.
This bug is marked as "incomplete". Is there anything that we can do to help with more information?

Hubert (craftomaniac) wrote :

Hi, I'm having the same problem as well. Ubuntu 11.04 on amd64, with NVIDIA GT 435M Optimus card, and the problem still persists with 270.41.06 installed. Flickering occurs at odd moments such as changing the screen brightness, or clicking GUI controls. Oddly, using nvidia-settings to change the resolution to some lower resolution and then changing it back seems to completely stop the flickering, for the current session at least.

Manuel Cerón (ceronman) wrote :

Hi. I report the exact same problem described by Hubert. I have a Dell L501x with Nvidia 435m. I'm using nvidia-current 275.19-0ubuntu1~natty~xup1 from x-updates.

One fix for this problem is to disable RandR in xorg.conf (Adding Option "RandR" "0"), but this is inconvenient for several reasons. Btw, thanks for the resolution change tip.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for nvidia-graphics-drivers (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.