Comment 0 for bug 1679535

moma (osmoma) wrote :

Hello,
I think is a bug in WIFI-driver or kernel.
Ubuntu is connected to the WIFI (router) box, but it cannot find DNS server to get to the internet.

I have periodically *serious* problems with WIFI in Ubuntu 17.04.
The network icon shows "connected" to the router and internet, but browsers and other attempts to get data report DNS error / or not connected.
This happens in all flavours of Ubuntu 17.04 (Ubuntu, Ubuntu GNOME etc.).

Same laptop with Ubuntu 16.10 works flawlessly.

The connection works fine after I reboot (power off/on) the router box.
Then the bug may return (or may not return) after I turn on my laptop next time.

This laptop is Toshiba Stellite P50 C.
The laptop has Intel Corporation Wireless 3165 (rev 81).

$ lspci -nnk | grep -iA2 net; uname -r; ls /lib/firmware/ | grep 'iwlwifi-7265d'

0d:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Wireless 3165 [8086:3165] (rev 81)
Subsystem: Intel Corporation Dual Band Wireless AC 3165 [8086:4010]
Kernel driver in use: iwlwifi
--
0e:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0c)
Subsystem: Toshiba America Info Systems RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [1179:f840]
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
4.11.0-041100rc4-generic

Ref: https://wiki.debian.org/iwlwifi

Restarting the network.manager does not help.
$ sudo service network-manager restart
Network manager connects (and sees) to the router, but cannot access internet.
-----

Please see also:
https://ubuntuforums.org/search.php?searchid=14761184
and
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2356828

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 17.04
Package: network-manager 1.4.4-1ubuntu3
Uname: Linux 4.11.0-041100rc4-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.4-0ubuntu2
Architecture: amd64
CurrentDesktop: GNOME
Date: Tue Apr 4 08:22:23 2017
IfupdownConfig:
 # interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
 auto lo
 iface lo inet loopback
InstallationDate: Installed on 2017-03-27 (8 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 17.04 "Zesty Zapus" - Beta amd64 (20170321)
IpRoute:
 default via 192.168.1.1 dev wlp13s0 proto static metric 600
 169.254.0.0/16 dev wlp13s0 scope link metric 1000
 192.168.1.0/24 dev wlp13s0 proto kernel scope link src 192.168.1.34 metric 600
NetworkManager.conf:
 [main]
 plugins=ifupdown,keyfile

 [ifupdown]
 managed=false
NetworkManager.state:
 [main]
 NetworkingEnabled=true
 WirelessEnabled=true
 WWANEnabled=true
SourcePackage: network-manager
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
nmcli-dev:
 DEVICE TYPE STATE DBUS-PATH CONNECTION CON-UUID CON-PATH
 wlp13s0 wifi connected /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/2 Ubuntu-Linux-Network dda6e4cf-5cd9-4e01-b638-418985262413 /org/freedesktop/NetworkManager/ActiveConnection/5
 enp14s0 ethernet unavailable /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/1 -- -- --
 lo loopback unmanaged /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/0 -- -- --
nmcli-nm:
 RUNNING VERSION STATE STARTUP CONNECTIVITY NETWORKING WIFI-HW WIFI WWAN-HW WWAN
 running 1.4.4 connected started full enabled enabled enabled enabled enabled